Nespojivo

'Direktorski bonusi i državna pomoć ne idu zajedno'

Dokumenti koje je prošlog tjedna podnio Air France-KLM pokazali su da su kriterij za Smithovu promjenjivu plaću izmijenjeni i da sada uključuju i njegovu sposobnost da osigura financijsku pomoć za posrnulog prijevoznika
Zrakoplov Air France-a
 Profimedia, Alamy

Francusko-nizozemski prijevoznik Air France-KLM mora ukinuti sve ovogodišnje bonuse izvršnom direktoru Benu Smithu ukoliko želi državnu pomoć, izjavio je u četvrtak nizozemski ministar financija Wopke Hoekstra.

„Bonusi su u ovim kriznim vremenima problematični i nespojivi s potporom koja se financira novcem poreznih obveznika“, rekao je Hoekstra.

Dokumenti koje je prošlog tjedna podnio Air France-KLM pokazali su da su kriterij za Smithovu promjenjivu plaću izmijenjeni i da sada uključuju i njegovu sposobnost da osigura financijsku pomoć za posrnulog prijevoznika.

Smith je rekao da će smanjiti svoju fiksnu i dodatnu plaću u 2020. godini razmjerno plaći radnika koji su pogođeni programima privremenog otpuštanja.

Njegova je godišnja plaća 900 tisuća eura, a bonusi mu mogu dosegnuti i do 1,35 milijuna eura. Prima i dva milijuna eura dugoročnih poticaja godišnje, koji se isplaćuju u razmacima od tri godine.

Air France-KLM mogao bi postići dogovor o 10 milijardi eura pomoći koju bi poduprla vlada je podržala vlada, kazali su izvor za Reuters. Udio nizozemske vlade u tom paketu iznosio bi dvije milijarde eura i bio bi namijenjen nizozemskom KLM-u.

Predsjednica grupe Anne-Marie Couderc kazala je u srijedu francuskim senatorima da bi razgovori o kombinaciji državnih jamstava i izravnih zajmova Air Franceu trebali biti zaključeni „u narednim danima“ dok će za dogovor o nizozemskoj podršci KLM-u trebati više vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:12