Sablaznila javnost

Direktorica kladionice Bet365 isplatila si je rekordan bonus od 265 milijuna funti

Denise Coates je u godinu dana zaradila 530 milijuna funti, što je čak 4,4 milijarde kuna
Denise Coates, Osnivačica i direktorica kladionice Bet365
 Sean Dempsey/pool / REUTERS

Osnivačica i direktorica kladionice Bet365 Denise Coates prošle si je godine isplatila bonus u vrijednosti od 265 milijuna funti (2,2 milijarde kuna), piše The Guardian.

Riječ je o najvećem bonusu koji si je neki direktor platio u britanskoj kompaniji, a Coates je tim iznosom zapravo oborila britanski rekord koji je ona sama postavila godinu dana ranije. Prema računicama The Guardiana, multimilijarderka se nagradila s gotovo 726.000 funti, odnosno oko šest milijuna kuna dnevno. Radi se, naravno, o dodatku na njenu regularnu plaću koja iznosi 220 milijuna funti godišnje. Da bi stvar bila bolja, Coates si je i isplatila dividendu od 45 milijuna funti, budući da posjeduje 50 posto kompanije. Kada podvučemo, Denise Coates je u godinu dana zaradila 530 milijuna funti, što je čak 4,4 milijarde kuna.

Njezina je plaća više nego 9.500 puta veća od one prosječne u Ujedinjenom Kraljevstvu te 1.700 puta veća od plaće premijerke Therese May. Uz to, duplo je veća od ukupne plaće svih članova nogometne momčadi Stoke Cityja, koju Bet365 posjeduje. Kako je izvijestio The Guardian, plaća ove direktorice je i 27 puta veća od one Tima Cooka, izvršnog direktora Applea, odnosno trenutno najvrjednije svjetske kompanije.

- Zašto netko tko je već milijarder mora uzimati bestidnu količinu novca iz svoje kompanije? Teško je pronaći razlog koji stoji iza čiste pohlepe. Ovaj iznos bi bilo nemoguće opravdati čak i da se radi o kompaniji koja pruža proizvode ili usluge koji poboljšavaju kvalitetu života, a duplo je uvredljivije kada je riječ o kladionici – smatra Luke Hildyard, direktor High Pay Centrea.

Čak i prije isplaćivanja bonusa, Coates i njena obitelj našli su se kao 21. na listi najbogatijih ljudi u UK-u s bogatstvom u vrijednosti od 5,8 milijardi funti, što je više nego što teži ekscentrični milijarder Sir Richard Branson ili direktor EasyJet'sa Sir Stelios Haji-Ioannou.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:14