Svjedočenje radnika

Direktorica iz Varaždina osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora zbog neisplate plaća

Direktorici, na koncu, nije pomoglo ni to da je više radnika svjedočilo u njezinu korist ništa joj ne zamjerajući
Ilustracija
 Vlado Kos / Niksa Stipanicev / CROPIX /

Direktorica građevinske tvrtke iz Varaždina osuđena je na godinu dana uvjetnog zatvora zbog neisplate plaća za 15 radnika te joj je naloženo da najkasnije u siječnju podmiri sve dugove, prenosi Danica.

Riječ je o pravomoćnoj presudi Županijskog suda koji je odbio žalbu tužiteljstva i zahtjev da se direktoricu osudi strože od uvjetnog zatvora. Kako je objasnio sud, direktorica je teško bolesna i to ne bi imalo smisla.

Prema presudi, tvrtka koja je u međuvremenu otišla u stečaj i likvidaciju radnicima je ostala dužna šest plaća, a ukupan iznos neto duga bio je oko 290.000 kuna.

Sudska knjigovodstveno-financijska vještakinja zaključila je kako je direktorica u sporno vrijeme dobavljačima platila oko 744.000 kuna, a radnicima ni kune. Dakle, novca na računu je bilo.

Svjedočenje radnika

Direktorica se branila da su od tog iznosa ona i sin, također zaposlenici poduzeća, za plaće također potraživali oko 140.000 kuna. Osim toga, kaže, kasnije je ipak podmirila oko 50 posto radničkih potraživanja.

“Dobavljačima smo plaćali nabavu građevinskog materijala kako bi poduzeće moglo poslovati”, isticala je ona.

No, Županijski sud zaključio je kako su nepodmirene radničke plaće dospijevale prije obveza za plaćanje dobavljačima. Osim toga, radnici moraju na vrijeme dobivati plaću za posao koji obave.

Direktorici, na koncu, nije pomoglo ni to da je više radnika svjedočilo u njezinu korist ništa joj ne zamjerajući. Sud navodi kako je riječ o subjektivnim odnosima koji ne utječu na činjenicu da je zakon prekršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46