Iskustvo pretočio u monografiju

Direktor Spegre savjetuje studentima: Na fakultetima učimo o projektiranju raznih građevina, a ne učimo kako zakrpati pukotinu

Mjesto među 500 stranica našli su primjeri iz kojih se mogu iščitati tehnički postupci, oprema i način ojačanja

Promocija knjige Sanacije i ojačanja zidanih građevina

 Damir Krajac/Cropix

Čak 35 godina dugo iskustvo rada na zahtjevnim projektima sanacije i veliko znanje koje je omogućilo da one budu uspješne, direktor i vlasnik splitske tvrtke Spegra Berislav Borovina pretočio je u monografiju "Sanacije i ojačanja zidanih građevina". Vrijedan je to doprinos ovog uspješnog poduzetnika jer će njegovo djelo postati polazišna točka za sve studente i studentice koji žele naučiti više o projektima sanacije i obnova.

Sve je, istaknuo je Borovina, podložno pogreškama koje nastaju slučajno, krivim projektiranjem i promišljanjem ili pak do njih jednostavno dolazi s vremenom. Zbog toga je važno znati kako postupiti kad one nastanu.

"Na fakultetima studente učimo o izvođenju i projektiranju raznih građevina, dimnjaka, mostova, tunela, a ne učimo ih kako zakrpati neku pukotinu. Nema inženjera kojemu se u karijeri nije dogodila greška, samo ju treba znati ispraviti", rekao je Borovina.

image

Berislav Borovina

Damir Krajac/Cropix

Zbog toga za mjesto među 500 stranica svoje knjige projekte nije birao po kriteriju ljepote, nego je želio da se iz njih mogu iščitati tehnički postupci, oprema i način ojačanja. Tako je nastala vrijedna baza za kasnije radove i promišljanja.

"Nakon potresa radili smo prekrasne stvari, ali se nismo željeli isticati. Spoznaje koje smo imali u trenutku potresa modificirali smo specifičnim potrebama i tako dali doprinos u sazrijevanju misli o pristupu sanaciji zidanih konstrukcija. Zbog toga sam osjetio potrebu da napravim jednu ovakvu knjigu", objasnio je direktor tvrtke Spegra.

image

Promocija knjige Sanacije i ojačanja zidanih građevina

Damir Krajac/Cropix

Predstavljanje njegove knjige održalo se u zgradi zagrebačkog sveučilišta u Novom Zagrebu jer je i središnja građevina, na Trgu Republike Hrvatske, u procesu sanacije. Uz brojne građevinare, konzervatore, profesore i druge stručnjake, na promociju su stigli i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, provincijski ekonom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ivan Utješinović, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar pravosuđa Ivan Malenica.

image

Promocija knjige Sanacije i ojačanja zidanih građevina

Damir Krajac/Cropix

Rektor Stjepan Lakušić uvodno je predstavio knjigu, naglasivši da se u njoj obrađuju teme vezene uz zidane konstrukcije.

"U početku je dan standardni oblik prikaza i podjele, ali zatim se na grafički način slikovito pokazuje što su sve autor i tvrtka postigli i realizirali. Autor je kroz ovu monografiju uspio približiti kako je, u suradnji s akademskom zajednicom, uspio doći do inovativnih rješenja", istaknuo je Lakušić.

image

Stjepan Lakušić

Damir Krajac/Cropix

Spegra je bila uključena i u proces obnove franjevačkog samostana na Kaptolu, a fra Ivan Utješinović za tu je suradnju imao samo riječi hvale.

"Kad imate ljude koji znaju što rade, onda sve ide lakše. Uspjeli smo ne samo obnoviti samostan nego i pronaći mnoge stare dijelove i predmete. Spegra je tako bila i sanacijska i istraživačka tvrtka jer smo, primjerice, pronašli i stare elemente prvog samostana iz 11. stoljeća", prisjetio se fra Utješinović.

image

fra Ivan Utješinović, provincijski ekonom Hrvatske franjevačke provincije sv.Ćirila i Metoda

Damir Krajac/Cropix

Ministrica Nina Obuljen Koržinek pohvalila je Spegrin rad tijekom protekle četiri godine protupotresne obnove, ali i sve što je prije toga tvrtka činila za obnovu kulturne baštine.

image

Nina Obuljen Koržinek

Damir Krajac/Cropix

"Ova monografija daje lijep, ali površan uvid u ono što ste napraviti, vašu stručnost, angažman i posvećenost. Zbog toga vam uime svih kolega i kolegica konzervatora zahvaljujem. Nije uobičajeno da se netko tko je cijeli život u biznisu odluči za pisanje knjige. Zaista ne znam kako ste našli vremena, s obzirom na to da vas stalno vidimo na skelama, pa vam i na tome čestitam", rekla je ministrica kulture.

Ministar Branko Bačić naglasio je da je Spegra danas tvrtka koja će u velikom dijelu obilježiti poslijepotresnu obnovu.

"To je najveći kompliment koji mogu dati, a zaista ga zaslužujete", dodao je.

image

Branko Bačić

Damir Krajac/Cropix

Ante Buzov, član Uprave Spegre, najavio je da će se na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu uskoro početi provoditi kolegij vezan upravo uz sanacije, na kojem će ova knjiga biti vrijedna literatura. Posebno zbog toga što svaki građevinski zahvat na zgradama kulturne baštine iziskuje veliko znanje.

image

Ante Buzov

Damir Krajac/Cropix

Autoru monografije Berislavu Borovini u lipnju 2023. uručen je počasni doktorat Sveučilišta u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 17:30