PREVELIKA POTRAŽNJA

Direktor poznatih vodičkih hotela: ‘Toliko smo podigli plaće da se ponekad pitam vrijedi li neko radno mjesto toliko...‘

Darko Bastić, direktor hotela Olympia i Olympia Sky u Vodicama govori o sezonskim radnicima i plaćama

Darko Bastić

 Nikša Stipaničev/Cropix

Sve ukazuje na odličnu sezonu. U odnosu na prošlogodišnje razdoblje radimo 50 posto bolje, a u odnosu na 2019. godinu oko 35 posto. Prihodi su rekordni, a što se tiče dolazaka, i u tom dijelu smo bolji u odnosu na usporediva razdoblja. Jedini ograničavajući faktor je radna snaga i bojazan tko će to sve kvalitetno odraditi, kaže Darko Bastić, direktor hotela Olympia i Olympia Sky u Vodicama. Prema njegovom iskustvu, taj je problem iz godine u godinu sve izraženiji.

Obučavanje novih

- Sve je manje nade da ćete dobiti kvalitetan sezonski kadar, tako da ste sretni ako uspijete popuniti sve pozicije i tijekom sezone obučite nove zaposlenike. Podignuli smo plaće toliko da se ponekad zapitamo vrijedi li neko radno mjesto toliko koliko se za njega izdvaja.

Riječ je o radnim mjestima za koje nije neophodno visoko obrazovanje. Dovoljno je srednjoškolsko obrazovanje, a primanja za te pozicije premašila su neka primanja visokoobrazovanih radnika. Jednostavno, potražnja je prevelika, tako da radnici mogu uvjetovati poslodavcima određenom razinu primanja. Takva situacija utječe na cijene hotelskih i ugostiteljskih usluga. Zato se i postavlja pitanje do kada će se taj balon napuhivati i kada će puknuti - pojašnjava Bastić.

Ipak, priznaje da je njima u tvrtki Olimpia Vodice donekle lakše jer rade čitavu godinu, pa imaju čvrstu bazu stalnih radnika.

- Otprilike 60 do 70 posto zaposlenika u sezoni naši su stalni, cjelogodišnji radnici. Za ostale zaposlenike se snalazimo. Kako se približava sezona tako se i mi kompletiramo.

Naravno, čak i na vrhuncu sezone zna se dogoditi da u određenom segmentu nedostaje radnika poput onih koji rade u objektima na plaži, radnika koji rade na iznajmljivanju rekvizita, na sladoledu, iznajmljivanju ležaljki... To su mjesečni poslovi, koji su aktualni, zapravo, samo dva-tri mjeseca, pa na njima zapošljavamo studente - kaže direktor hotela Olympia i Olympia Sky.

Govoreći o sezoni poslovnih skupova, koja je prethodila turističkoj sezoni, Bastić govori da su nedostatak radnika za određene pozicije popunjavali tako što su radnici radili prekovremeno.

- Nakon nekoliko godina pauze zbog pandemije, taj segment se potpuno oporavio. Ove godine su se tražili dodatni termini. Ujutro je završavao jedan poslovni skup, a poslijepodne je počinjao drugi - ispričao je Bastić.

Pohvalio se kako su popunjeni smo i u posezoni te da već sada imaju veliki broj upita za iduću godinu.

Investicije

Bastić nam je potvrdio da tvrtka Olympia Vodice ima u planu značajne investicije u idućim godinama za podizanje kvalitete smještaja i hotelskih sadržaja te investicije u pravcu zelene i digitalne transformacije poslovanja. U tom su se segmentu prijavili na natječaj, tako da očekuju i sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Naime, kroz NPOO mogu se povući sredstava i financirati čak 50 posto investicije.

- O rezultatima natječaja ovisit će i opseg naših investicija. Najveća ulaganja očekuju hotel Olympia. Ovo je povijesna šansa za obnovu i modernizaciju hrvatskih hotela - otkriva nam Darko Bastić.

Struktura gostiju koji odsjedaju u njihovim hotelima, kaže Bastić, ostala je ista.

Najviše su to Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Poljaci te domaći gosti. Olympia ima goste iz više od 50 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:44