Još uvijek se čekaju carine

Dionice u tehnološkom sektoru padaju, investitori su i dalje oprezni zbog trgovinskog rata

Burzovni indeksi na Wall Streetu su pali kao posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru
Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u utorak u skraćenom trgovanju burzovni indeksi pali, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, kao i strahovanja ulagača od trgovinskog rata.

Dow Jones oslabio je 0,54 posto, na 24.174 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,49 posto, na 2.713 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 7.502 boda.

U skraćenom trgovanju uoči praznika u SAD-u, jučer su najviše pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, 1,4 posto, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile dionice Facebooka i Applea.

Posljedica je to korekcije cijena jer je dan prije upravo tehnološki sektor najviše porastao, pa je bio i najzaslužniji za rast indeksa na Wall Streetu.

Na tržištu već danima vlada oprez zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svjetskih gospodarstava.

Krajem ovoga tjedna, 6. srpnja, Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

Ulagači se plaše da bi uvođenje carina, a potom istovjetne protumjere mogle narušiti trgovanje u svijetu i rast globalnog gospodarstva.

„Kratkoročno, fundamenti kompanija su prilično solidni, a gospodarstvo je snažno. No, zbog rizika od trgovinskog rata puno je nesigurnosti i nepoznanica. Dok situacija ne bude jasnija, teško je za očekivati da će se ulagači vratiti na tržište dionica”, kaže Brant Houston, direktor u tvrtki CIBC Private Wealth Management.

Među gubitnicama su se jučer našle dionica zrakoplovnih prijevoznika American Airlinesa, United Continentala i Delta Air Linesa, s padom cijena između 1 i 2,3 posto, nakon što su analitičari Deutsche Banke poručili da bi trgovinski spor između SAD-a i Kine mogao pritisnuti poslovne rezultate tih kompanija.

S druge strane, zahvaljujući visokim cijenama nafte, jučer su dionice u energetskom sektoru bile među dobitnicama.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,60 posto, na 7.593 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,91 posto, na 12.349 bodova, a pariški CAC 0,76 posto, na 5.316 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:06