NA DOBROM PUTU

Dionice luke Rijeka, sada u vlasništvu Poljaka, uskoro bi mogle biti prodane vlasniku hrvatskog industrijskog diva

Luka Rijeka lani ja nastavila oporavak nakon višegodišnjeg lošeg upravljanja

Luka Rijeka

 Damir Skomrlj/Cropix

Dionice Luke Rijeka koje su u vlasništvu poljskog OT LOGISTICS uskoro bi mogle biti prodane, i to tvrtki Port Acquisitions registriranoj u Pragu, iza koje stoji Jaroslav Strnad, češki poduzetnik čija je grupacija lani postala većinski vlasnik Đure Đakovića.

Prema informacijama koje je objavila Varšavska burza (GPW), OT LOGISTICS i Port Acquisitions postigli su 4. veljače preliminarni dogovor o prodaji svih 3,421,224 dionica Luke Rijeka češkoj tvrtki, što predstavlja 25,38 posto vlasničkog udjela.

To, prema izvještaju s Varšavske burze, uključuje kupnju 1,060,300 dionica koje drži OTL te 2,360,924 dionica koje drži Rubicon Partners Ventures Alternatywna Spółka Inwestyccyjna sp. z o.o., prema cijeni od 7,70 eura po dionici. Dionice bi, prema objavljenome, trebale biti prodane u dvije faze, prvo udio OTL-a, a potom Rubiconov, a prelimiradni dogovor ostavlja mogućnost povlačenja prodavača iz transakcije, što znači da još uvijek postoji mogućnostr da do kupoprodaje ne dođe.

Predsjednik Uprave Luke Rijeka Duško Grabovac rekao nam je da preliminarni dogovor o kupoprodaji poljskog udjela ne može komentirati.

- O tome znam samo ono što sam pročitao na stranicama Burze – kazao je.

Luka Rijeka lani ja nastavila oporavak nakon višegodišnje stagnacije uzrokovane lošim upravljanjem za koje je prije svega odgovoran poljski suvlasnik OT Logistic, tvrtka koja je u vlasničku strukturu ušla 2015. godine. Gubitak poslova i prihoda prekinut je 2019., kada je na čelo Luke Rijeka stigao Duško Grabovac, riječki menadžer kojeg su imenovali fondovi, prvo za člana Nadzornog odbora, a potom kao predsjednika uprave. Poljska tvrtka, koja je bila najveći pojedinačni vlasnik, 2021. je 17,51 posto dionica prenijela na poljski fond Rubicon Partners Ventures, zadržavši 9,84 posto dionica, a bivši predsjednik uprave Jędrzej M. Mierzewski je zbog nezakonitosti u upravljanju, pravomoćno osuđen na devet mjeseci uvjetno te je morao odstupiti. OT Logistic u vlasničkoj je strukturi luke Gdinja, koja je izravni konkurent Rijeci, tako da je moguće da je njihov cilj u startu bio poslati Luku Rijeku u stečaj, zaraditi na prodaji imovine, dakle Škrljeva i udjela u Jadranskim vratima, te promet preusmjeriti u Poljsku. No, to je onemogućeno sa smjenom Mierzewskog i promjenama na čelu Luke Rijeka, u kojoj se i dalje vuku repovi stare uprave.

Neslužbeno, već se neko vrijeme traga za strateškim partnerom za preuzimanje poljskog paketa dionica, čemu se Poljaci načelno ne protive, no još nije došlo do promjene u vlasničkoj strukturi koja bi omogućila nužno potrebnu dokapitalizaciju. Postizanje preliminarnog dogovora korak je ka tom cilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 22:04