Skupština dioničara Fortenova grupe

Dioničari dižu ruku za ulazak Mercatora pod okrilje Grupe

Sberbank će, ako prođe taj prijedlog, zamijeniti dionice Mercatoru za udjele u Fortenovi i tako povećati udjel na 44%
 Boris Kovacev/Cropix

Dioničarima Fortenova grupe na sljedećoj Skupštini 12. ožujka ove godine bit će predložen model dovršetka integracije slovenskog Mercatora u tu grupu, prema kojem bi Sberbank zamijenio svoje dionice u Mercatoru za dionice Fortenove.

Podrže li dioničari predloženi model, Sberbanka bi povećao vlasništvo u Fortenovi na 44 posto, a 18,53 posto dionica Mercatora sa Sberbanka bi prešlo na Fortenova grupu. Spomenuti prijedlog rješenja integracije Mercatora u Fortenova grupu sadrži i prijedlog financijske konsolidacije slovenskog trgovačkog lanca na račun Fortenove.

"Budu li izglasane predložene odluke, Fortenova grupa dobit će odobrenje za proširenje postojećeg financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, koji bi se koristio za to da Fortenova grupa kreditira Mercator, u svrhu refinanciranja Mercatorova duga prema bankama", navodi se u priopćenju Fortenove, uz najavu da će se izglasavanjem spomenutih odluka te nakon dobivanja odobrenja regulatora za koncentraciju Mercatora i Fortenova grupe na tržištu Srbije, ostvariti sve preostale pretpostavke za prijenos dionica Mercatora na Fortenova grupu.

Dioničarima, odnosno imateljima depozitarnih potvrda Fortenove, bit će predložene i kadrovske promjene u Upravnom odboru grupe u koji bi, prema prijedlogu Uprave, trebali ući Roman Goltsov, Roman Gusev i Damir Spudić kao neizvršni članovi. Predlaže se i prihvaćanje ostavke neizvršnog člana Upravnog odbora Miodraga Borojevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:57