brodogradnja

Dio radnika nije dobio plaću, ali uskoro hoće

Za pedesetak radnika sada se rješava dokumentacija jer su višak, pa će uskoro dobiti i zaostale plaće i otpremnine, tvrdi vodstvo brodogradilišta
 Zvonimir Barisin/Cropix

Nakon što je saborski zastupnik Miro Bulj upozorio na problem neisplate plaća u Brodotrogiru te je prozvao Vladu, lokalne dužnosnike i vlasnika tvrtke Danka Končara za, kako je rekao, uništavanje brodogradnje u Trogiru, na taj su problem upozorilia i dva radnika koja su bila u društvu Mira Bulja. No, u Brodotrogiru tvrde da su oni "samo manjim dijelom u pravu". Priznaju da pedesetak radnika tvrtke Hrvatska brodogradnja Trogir nije dobilo plaću, ali dodaju da će uskoro dobiti sve zaostale plaće, uključujući i otpremninu. Kako su pojasnili, oni su proglašeni viškom i to je sada u postupku rješavanja.

Kemijski tanker

Vlasnik Brodotrogira Danko Končar u kratkom razgovoru kaže da većina tvrtki na prostoru Brodotrogira funkcionira, ali da jedna tvrtka koja se odnosi na staru brodogradnju ne funkcionira i ima probleme u poslovanju. Končar kaže da će se brodograđevna djelatnost na prostoru Brodotrogira nastaviti jer se radi na kemijskom tankeru za ruskog naručitelja, ugovorena su dva polarna kruzera za američkog naručitelja, svaki dužine 95 metara, grade se jedna 52-metarska jahta za američkog naručitelja hrvatskog podrijetla te dva broda za naručitelje iz Krila Jesenice.

- Ozbiljno pregovaramo o novim poslovima. Problem nam djelomično stvara to što još ne možemo koristiti Vladino jamstvo za gradnju dvaju brodova dužine 90 metara. Naime, moramo ispuniti obveze prema državi i na tome radimo. One ukupno iznose četiri, pet milijuna kuna, a kada to riješimo, jamstva će postati važeća. Osim toga, radimo na dobivanju novih poslova. Posla u Brodotrogiru ima, samo treba raditi - kaže Danko Končar.

Ugovoreni brodovi

Mateo Tramontana, član Uprave Brodotrogira, otkriva da na prostoru škvera radi oko 400 radnika koji su zaposleni u marini, zatim tvrtki specijaliziranoj za servis i remont Adria Docks te u tvrtki za gradnju kruzera, Brodotrogir Cruise.

- Od 117 radnika u Hrvatskoj brodogradnji Trogir, malo više od 70 radnika ustupljeno je tvrtki Brodotrogir Cruise i uredno primaju plaću. Kasni se s plaćama u samo jednom segmentu poslovanja, ali će njima biti isplaćene sve plaće i otpremnine. Iz Brodotrogirovih tvrtki, nažalost, nitko ne ide zato što mu se ide jer su takvi davno otišli - zaključuje Tramontana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:50