POGLEDAJTE TABLICE

Detaljan izračun: Koliko će rasti računi za struju... Stručnjak upozorio na nelogičnost, ‘kažnjava‘ se dio Hrvatske

‘Kod električne energije 2.500 kWh je dovoljno za šest mjeseci grijanja jedne prostorije zimi‘

Ilustrativna fotografija

 Josko Ponos/Cropix/Cropix

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak na sjednici Vlade paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna koji bi građanima i gospodarstvu trebao pomoći da lakše prevladaju rast troškova života s naglaskom na ograničenje cijena energenata.

Među ostalim, predstavljena je mjera za ublažavanje rasta cijena struje. Pokriva vrijeme od 1. listopada do 31. ožujka iduće godine. “Kućanstva koja će potrošiti energije do 2.500 kilovatsati, plaćat će 59 eura megavatsat. Ono što potroše povrh toga, plaćat će po prosječnoj cijeni 88 eura megavatsat”, rekao je Plenković.

Član udruge Splitski potrošač i stručnjak za kupoprodaju električne energije Nenad Kurtović napravio je izračun koliko će prosječno rasti računi kućanstvima ovisno o potrošnji. Kao polazišnu točku uzeo je od Vlade prezentirano, a po Eurostatovoj metodologiji grupirana kućanstva prema kojoj veliko kućanstvo troši između 5.000-15.000 kwh, donosi N1.

Ako se uzme u obzir granica koju je postavila Vlada i ako kućanstvo u šest mjeseci potroši do 2.500 kWh, radi se o mjesečnoj potrošnji od 417 kwh. Koliko će onda rasti računi onima koji prekorače tu potrošnju, pita se N1.

image

Struja 1

Ako se iste brojke primijene na polugodišnju potrošnju, onda to izgleda ovako:

image

Struja 2

No, što uopće znači 2.500 kWh i kolika je to potrošnja?

“Kod električne energije 2.500 kWh je dovoljno za šest mjeseci grijanja jedne prostorije zimi i za pripremu tople vode u kućanstvu, to je oko 420 kwh mjesečno”, rekao je i upozorio na nelogičnost upravo u toj mjeri gdje se, kako smatra, nije mislilo na kućanstva koja za grijanje koriste isključivo električnu energiju, a to se odnosi uglavnom na obalu. “Kućanstva koja imaju prirodni plin ili toplinsku energiju, tu količinu od 2.500 kWh utroše najviše u razdoblju od dva mjeseca, što najbolje pokazuje kolika je razlika u međusobnim odnosima između jednih i dugih.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 18:08