Nove opasnosti

Deset godina nakon financijskog sloma, Island bi se mogao naći pred novom krizom

Sve više aviokompanija prijavljuje manje putnika, a primjetan je pad broja turista
Turisti na Islandu
 Gwladys Fouche / REUTERS

Deset godina nakon potpunog financijskog sloma, Island se ponovo našao na rubu krize. Ključna gospodarska grana za državu od 340,000 stanovnika, turizam, stagnira i prijeti padom, piše Bloomberg.

Aviokompanije su prve počele upozoravati na opadanje broja gostiju nakon više godina rapidnog rasta, a sada su se uključile i banke. Arion Bank je objavila izvještaj “Turizam u Islandu: meko slijetanje ili iznenadan pad na trbuh” u kojem su upozorili kako će broj posjetitelja značajno pasti nakon desetljeća rasta. Prihod od turizma čini 12 posto BDP-a Islanda, tvrdi Arion.

- Učinak krize u turizmu mogao bi se preliti na cijelu državnu ekonomiju i ugroziti razinu zaposlenosti, investicije u hotele, vrijednost nacionalne valute i tako dalje – rekao je Gylfi Magnusson, profesor na islandskom sveučilištu.

Icelandair Group je prošli tjedan bila prisiljena potražiti pomoć investitora jer je profit bio puno manji od očekivanog, a i prije dva mjeseca su ostali bez direktora. Kompanija sa sjedištem u Reykjaviku svoju je budućnost zasnivala na profitu od europskih turista koji na kraju nikada nisu došli.

Smanjeni rast

Wow Aie Ehf, niskobudžetna aviokompanija koja s Icelandairom dovodi većinu turista, otkazala je letove u Edinburgh, Stockholm i San Francisco preko zime, navodno zbog kašnjenja dva Airbusa. Primera Air je ovaj tjedan bankrotirala, a Norwegian Air Shuttle ASA, inače pionir u low-cost letovima preko Atlantika, je ukinuo brojne linije zbog uštede.

Sve je to primijetila i centralna banka koja je morala intervenirati i podići vrijednost islandske krune.

- Nije tajna da se naše aviokompanije bore s težim okruženjem za poslovanje nego ranije. Cijena nafte se gotovo udvostručila u samo godinu dana, a tržište je buknulo – naglasio je guverner centralne banke Mar Gudmundsson.

Prema predviđanju IMF-a, turizam već do 2019. godine neće biti glavna gospodarska grana Islanda. Broj ljudi koji su posjetili Island 2016. godine je narastao za 40 posto, 2017. Za 24 posto, a u te dvije godine ekonomija države je rasla po godišnjoj stopi od 7,4 i 4 posto.

Bez obzira na sve, guverner Gudmundsson odbija usporedbe s krizom od prije deset godina.

- Situacija je potpuno različita nego prije deset godina. Kompanije stalno preuzimaju rizik, samo neke to rade češće od drugih – rekao je, referirajući se na posrnuli sektor aviokompanija.

Slično kao što se dogodilo u Dubrovniku, Island je najviše profitirao od snimanja megapopularne serije Game of Thrones.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:51