PRITISAK NA RUSIJU

Deseci tisuća Rusa i Bjelorusa se nalaze pod jakim nadzorom svojih banaka

Novi je to pritisak na Rusiju u trenutku kad je trebala isplatiti kamate od 117 milijuna dolara po kuponu na dvije obveznice

Anton Siluanov

 Alexander Astafyev/Sputnik/Sputnik via AFP

Novi je to pritisak na Rusiju u trenutku kad je trebala isplatiti kamate od 117 milijuna dolara po kuponu na dvije obveznice koje dospijevaju 2023. i 2024. godine

Regulatori Europske unije poručili su nekim bankama da pomno provjere transakcije svih ruskih i bjeloruskih klijenata, uključujući rezidente (fizička osoba koja bez obzira na državljanstvo ima stalno boravište u drugoj zemlji) u EU, kako bi bile sigurne da se ne koriste za zaobilaženje sankcija Moskvi, rekla su tri izvora ekskluzivno za Reuters.

Upute supervizora Europske središnje banke podrazumijevaju da se deseci tisuća Rusa i Bjelorusa, rezidenata u EU, suočavaju s intenzivnim nadzorom svojih banaka, koje su na oprezu zbog velikih plaćanja i depozita te novih zahtjeva za kredit, rekli su Reutersu izvori upoznati s uputama.

Privremena procedura

Riječ je o novom financijskom pritisku na dan kad je Rusija trebala isplatiti kamate u iznosu od 117 milijuna dolara po kuponu na dvije obveznice koje dospijevaju na naplatu 2023. i 2024. godine. Ova uobičajena financijska transakcija izazvala je izuzetan interes jer se Moskva našla pod teškim sankcijama pa je najavila da bi obveze mogla isplaćivati u rubljama, a ne u valuti u kojoj su obveznice denominirane. Do zaključenja ovog izdanja nismo saznali jesu li obveze prema zajmodavcima ispunjene i u kojoj valuti. Ali, sve su informacije iz Moskve govorile da će se pridržavati ustaljenih uzusa.

Rusko ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da je odobrilo privremenu proceduru otplate duga u stranoj valuti, upozorivši da će biti vraćen u rubljima ako sankcije bankama onemoguće plaćanje u valuti u kojoj je izdan, objavio je Reuters, a prenijela Hina. U utorak stiže preciznija vijest, rusko ministarstvo financija objavljuje da je dalo nalog za isplatu 117,2 milijuna dolara kuponskih kamata na obveznice otklonivši špekulacije da neće moći podmiriti financijske obveze.

"Pripremili smo dokument o plaćanju u inozemnoj valuti i dat ćemo nalog inozemnim bankama da provedu uplatu. Pazit ćemo na taj dokument i pratiti kako banke provode naš nalog (o isplati)", rekao je ministar financija Anton Siluanov. Nekoliko ruskih banaka zabranjen je pristup međunarodnoj platnoj mreži SWIFT, što otežava transfer novca iz zemlje. Rusija zadnji put nije podmirila financijske obveze prema stranim ulagačima prije nešto više od 100 godina, nakon revolucije 1917., kad nova vlast na čelu s boljševicima nije priznala dug carske Rusije, ističe Reuters.

Posebni računi u Rusiji

The Wall Street Journal tumači da, ako Moskva izvrši plaćanje u dolarima, ali strane banke ne budu u mogućnosti obavljati transakcije s Ruskom središnjom bankom zbog sankcija, novac koji duguje stranim vjerovnicima zadržat će se na posebnim računima u Rusiji. To bi i dalje vjerojatno odgovaralo neispunjenju ugovorenih obveza (default), jer vlasnici obveznica neće moći pristupiti novcu u trenutku dospijeća.

Unatoč retorici, navodi WSJ, neke ruske tvrtke, poput Gazproma, na vrijeme su platile svoj vanjski dug u američkim dolarima.

Rusija ima 30 dana pravo na odgodu plaćanja kuponskih kamata, ali ako vjerovnici ni tada ne budu namireni, otvara se, ako se četvrtina vjerovnika usuglasi, proces kojim se proglašava da je u Rusija u statusu neispunjavanja obveza te se pokreću mehanizmi prisilne naplate. WSJ navodi da ruske državne obveznice imaju odredbe o unakrsnom kolateralu pa se, nakon što se smatra da ne ispunjavaju obveze po jednom izdanju obveznica, može smatrati da ne ispunjavaju sve svoje nepodmirene državne obveze, što bi se moglo izjednačiti s bankrotom.

Agencija Fitch objavila je da bi se stanjem defaulta smatrala isplata kamata u rubljama. Krajem ožujka Rusiji stiže na naplatu 615 milijuna dolara, a u travnju 2,1 milijarda.

Štete u Ukrajini 550 milijardi dolara

Izravni jednokratni gubitci Ukrajine, posljedica agresije Ruske Federacije, premašuju 500 milijardi dolara, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal. "U našoj vladi već radi skupina koja procjenjuje ekonomske gubitke. Iznos od 500 milijardi dolara bit će potreban za obnovu naše države", rekao je premijer.

Ruska invazija na Ukrajinu utjecat će na cijelo svjetsko gospodarstvo, kočeći aktivnost i potičući inflaciju, a dugoročno bi mogla iz temelja promijeniti globalni gospodarski poredak, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF). MMF-ovi dužnosnici već su najavili da će u travnju sniziti prognozu o 4,4-postotnom rastu svjetskoga gospodarstva u ovoj godini, a u utorak su naznačili da će vjerojatno sniziti i prognoze za pojedine regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:58