Analiza RBA

Depoziti u bankama na kraju listopada pali za 0,3 posto na 287,5 milijardi kuna

Ukupni depoziti obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite
Ilustracija
 Elvir Tabaković / CROPIX

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka u Hrvatskoj iznosili su na kraju listopada 287,5 milijardi kuna, što je 0,3 posto manje nego mjesec dana prije, ali za 13,7 milijardi ili 5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Ukupni depoziti obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, a na mjesečnoj su razini pali zbog pada depozitnog novca za 1,8 posto, na 84,9 milijardi kuna, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

No, na godišnjoj razini depozitni je novac u listopadu porastao za 22 posto ili 15,3 milijarde kuna, što predstavlja nastavak trenda rasta te kategorije depozita po dvoznamenkastim stopama koji traje još od prosinca 2016. godine.

„Posljedica je to sklonosti držanja likvidne imovine u uvjetima kada oročeni depoziti ne pružaju atraktivni povrat, budući da se pasivne kamatne stope nalaze na niskim razinama uslijed visoke likvidnosti u financijskom sustavu”, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u srijedu.

Ukupni štedni i oročeni depoziti iznosili su, pak, na kraju listopada 202,7 milijardi kuna, što je 2,5 milijardi kuna manje nego godinu dana prije. Pritom više od 80 posto tih depozita i dalje čine valutni depoziti.

„Projicirana ekonomska kretanja, odnosno daljnji rast gospodarstva implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka. S obzirom da bi visoka likvidnost financijskog sustava trebala biti obilježje 2019., očekujemo nastavak razmjreno niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine poput depozitnog novca”, zaključuju analitičari RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 18:54