NE TRAŽI KLASIČNU POMOĆ

Debeljak zadovoljan što Marić vidi razvojnu prigodu Brodosplita: ‘Dostavit ćemo sve potrebne podatke‘

Što se prije riješi problem oko nastavka financiranja to će svima biti bolje, poručuje Tomislav Debeljak

Tomislav Debeljak

 Duje Klaric/CROPIX

Trgovački sud u Splitu odbio je zahtjev za predstačajnom nagodbom Brodosplita, no kako nam je rekao Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita, radi se o administrativnom previdu pa će iz splitskog škvera uputiti novi zahtjev.

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar financija Zdravko Marić, kazao je da Brodosplit treba dokazati svoju financijsku održivost te da je HBOR uvijek spreman izići u susret ako Brodosplit ispuni postavljene uvijete te ako odgovori na pitanja koja su, kako je otkrio, u petak upravi Brodosplita postavio i poslao HBOR.

- Svi mi moramo imati punu sliku o stanju u tom brodogradilištu. Nema dijeljenja novca poreznih obveznika bilo razvojne banke, bilo novca iz proračuna ako se ne dobiju odgovori - kazao je Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV koji je dodao da je HBOR uputio određena pitanja u petak na koja još nije dobio odgovor Brodosplita. Otkrio je da je HBOR prema Brodosplitu izložen oko 70 milijuna eura, dok je državni proračun izložen s 30 milijuna eura.

- Stvara se pritisak da je problem u HBOR-u, ali nije - istaknuo je ministar Marić.

Marić je kazao da se otvaranjem postupka predstečajne nagodbe stvorili neki novi mehanizmi koji mogu pomoći rješenju problema Brodosplita - poput mehanizma Poduzetnik u poteškoćama.

- Uz tekuće probleme Brodosplit ima, kao i i svaka kompanija, i razvojne projekte koje trebamo razmotriti. Te projekte, a radi se o izglednoj gradnji velikih brodova, ozbiljno uzimamo u obzir - istaknuo je ministar Marić.

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je odgovorio da su u Brodosplitu spremni dati odgovore na sva pitanja.

- Drago nam je i zahvalni smo ministru da u stručnim tijelima vide razvojne mogućnosti i trenutnu poziciju Brodosplita. Dat ćemo sve potrebne podatke kako bi stručna tijela što prije mogla obraditi naš zahtjev i tako pomogla Brodosplitu, zaposlenicima i našem budućem izvoznom razvoju - istaknuo je Tomislav Debeljak. Na naše pitanje vjeruje li u rješenje problema Brodosplita, kaže da vjeruje, jer je to dobro za sve i jer je to jedino logično u ovoj situaciji.

- Uključivanjem u rješavanje našeg problema u koji smo upali spletom okolnosti i zbog više sile zaradila bi i država i HBOR. Ne tražimo klasičnu pomoć, nego bi u slučaju da nam HBOR odobri kredit svi zaradili - ističe Debeljak.

A na pitanje o sudbini oko 1600 radnika Brodosplita Debeljak kaže da je tu stvar također jasna.

- Što se prije riješi problem oko nastavka financiranja to će svima biti bolje. Više će radnika raditi i prije će se vratiti na posao oni koji sada ne rade - kazao nam je Debeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:39