OKRUPNJAVANJE U TURIZMU

Danski Novasol preuzeo tri domaće agencije specijalizirane za luksuzni privatni smještaj

Tri kupljene agencije imale 65 milijuna kuna prihoda i upravljaju s tisućama objekata
 Ivo Ravlić/Cropix

Nakon velike krize kroz koju su prošle putničke agencije, a pogotovo one specijalizirane za organizirani turizam, ove godine se očito događa konsolidacija tržišta. Veliki svjetski igrač u segmentu privatnog smještaja Novasol prepoznao je potencijal hrvatskih malih iznajmljivača i krenuo u preuzimanje konkurencije na hrvatskom tržištu. Ime Novasol u krugovima iznajmljivača bilo je sinonim za vile s bazenom, a sada očito snažnije kreće i u neke druge segmente privatnog smještaja.

Na neki način ovo je priznanje i potvrda potencijala privatnih iznajmljivača, odnosno segmentu turizma koji u Hrvatskoj nije baš u strategijama smatran poželjnim. To potvrđuje i činjenica da je Novasol iz Pule, poznata agencija specijalizirana za individualni smještaj turista, preuzeo tri putničke agencije specijalizirane za smještaj u manje i luksuznije objekte. Preuzeo je putničke agencije Istria Home iz Poreča, My Istra iz Zagreba i Croatia Luxury Rent iz Zadra te je tako Novasol osnažio svoj portfelj i jače se pozicionirao na hrvatskom tržištu.

Kako se doznaje, sljedeća meta preuzimanja trebala bi biti, kako nam je potvrđeno iz više izvora, jedna od najvećih hrvatskih putničkih agencija, koja je po prihodima u prošloj godini čak nešto veća od same podružnice Novasol za Hrvatsku. Radi se o splitskoj agenciji Adriagate, koja je također specijalizirana za privatni smještaj i autentični odmor..

Tvrtka posluje od 2001. godine, ima devet poslovnica, više od 65 zaposlenih, a upravlja portfeljem od gotovo 12.500 smještajnih jedinica od privatnih apartmana i kuća za odmor, preko robinzonskog smještaja, do luksuznih vila i svjetionika u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ostvarila je oko 37 milijuna kuna prihoda i neto dobit od 3,9 milijuna kuna. Vlasnici agencije su Toni Blašković i Igor Popović, do kojih nismo uspjeli doći jer su bili izvan ureda, tako da nismo dobili službenu potvrdu.

Bez komentara

Iz pulskog sjedišta za Hrvatsku tvrtke Novasol nisu htjeli komentirati dosadašnje i buduće transakcije. Ipak, iz poslovnih registara može se iščitati kako preuzeta putnička agencija Istria Home iz Poreča prošle je godine imala 10 zaposlenih. Do preuzimanja vlasnici su joj bili poduzetnici Adrian Pliško, Jasmin Šabić i Dean Miljković. Istria Home je 2021. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 13,3 milijuna kuna, što je za 2,5 milijuna kuna više nego godinu prije, što znači da je ova agencija relativno dobro poslovala za vrijeme krizne 2020. godine.

Specijalisti za luksuz

Iako u najvećoj mjeri iznajmljuje objekte u Istri, agencija My Istria ima sjedište u Zagrebu. Agencijom upravlja tvrtka Meus iz Zagreba. Osnovala su je tri mlada pilota, Širola, Bujanić i Milotić, koji su najprije u ponudi imali samo jednu vilu, da bi kasnije My Istria postala jedna od vodećih putničkih agencija na hrvatskom tržištu te, kako piše na stranicama ove agencije, pruža dobrodošlicu za više od 70.000 gostiju u više od 1300 luksuznih vila u Hrvatskoj. Meus je 2021. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 28,2 milijuna kuna.

Zadarskom agencijom Croatia Luxury Rent, koja se bavi posredovanjem u iznajmljivanju luksuznijih turističkih objekata, upravlja zadarska tvrtka Adria Luxury Rent koja je 2021. ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 14 milijuna kuna, Tvrtka je prošle godine imala 13 zaposlenika. Tvrtku Adria Luxury Rent osnovao je Josip Stulić, do preuzimanja tvrtka je u svom portfelju imala oko 500 vila.

Tvrtka kćer vodeće europske grupacije već je kupovala u RH

Pulski Novasol, dansommer, Ardennes-Etape, Friendly Rentals i Fincallorca zajedno čine Novasol A/S čije je sjedište u Virumu u Danskoj. Novasol je dio Awazea, vodeće europske tvrtke koje se bavi smještajem u turističkim kapacitetima i turističkim naseljima. U Hrvatskoj je počeo poslovati 2004. godine, odnosno od turističke sezone 2005.

Novasol A/S ima podružnice u 18 europskih zemalja u 57 poslovnica. Ukupno zapošljava oko 2300 radnika i suradnika te u 19 zemalja ima u svojoj ponudi više od 50.000 vila i apartmana. Hrvatska tvrtka Novasol, koju vodi dugi niz godina Mladen Gobin i suradnici, u 2021. godini ostvarila je ukupni prihod u iznosu od 36,5 milijuna kuna.

Prihodi su narasli u odnosu na kriznu 2020. godinu za gotovo 10,5 milijuna. Tvrtka je u 2021. godini ostvarila neto dobit u iznosu od gotovo pet milijuna kuna i ostvarila neto maržu od 13,5 posto. U 2021. godini, Novasol zapošljava šezdesetak radnika čija je prosječna plaća u 2021. godini iznosila 11.300 kuna.

Značajan iskorak Novasol je napravio 2018. godine, kada je preuzeo tvrtku Plan Adria iz Pule od dotadašnjeg vlasnika Marka Šetića. Osnovna djelatnost tvrtke Plan Adria je gradnja i održavanje bazena. Plan Adria je 2021. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 21,2 milijuna kuna, što je značajan rast u odnosu na godinu prije, kada je ova tvrtka ostvarila ukupne godišnje prihode u iznosu od 13,7 milijuna kuna.

Plan Adria je u 2021. ostvario neto rezultat poslovanja u iznosu od 96.000 kuna. U 2018. godini, kada je preuzet Plan Adria, tvrtka je imala dobit od šest milijuna kuna, a prošle godine imala je 56 zaposlenih Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislava Faina smatra dasu ove akvizicije Novasola pozitivna vijest "Činjenica da ih je Novasol prepoznao svakako je priznanje za rad domaćih agencija. Što se tiče Hrvatske kao destinacije, to je također dobra stvar jer je Novasol očito prepoznao velik potencijal Hrvatske kao tržišta", komentirao je Tomislav Fain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:38