Jasna računica

Danska, Norveška i Švedska profitirat će od velikog broja stranaca koji im doseljavaju

Imigracija je glavni motor rasta stanovništva Danske, Norveške i Švedske
Ilustracija, radnici u Švedskoj
 Profimedia, Alamy

Snažna imigracija u skandinavske države dugoročno će potaknuti gospodarski rast u njima, ocjenjuju u rejting agenciji Moody's.

- Očekujemo da imigracija osigura ubrzanje gospodarskog rasta u nordijskim zemljama - poručio je Petter Bryman iz Moody'sa.

Prema procjenama stručnjaka Moody'sa, doprinos snažnih imigracijskih valova u skandinavske zemlje mogao bi u razdoblju od 2016. do 2070. godine u prosjeku povećati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,3 do 0,6 posto godišnje. Ta se prognoza odnosi na Dansku, Norvešku i Švedsku, nordijske zemlje koje su imigrantima u fokusu. Kada je riječ o Finskoj, utjecaj imigracije u njoj na gospodarski rast bit će znatno manji, no valja reći i kako je Finska ipak znatno manje od zapadnih susjeda na meti imigranata.

Imigracija je glavni motor rasta stanovništva Danske, Norveške i Švedske. Isto tako, imigracijom se osigurava potrebna radna snaga za snažna nordijska gospodarstva. Iako je izbjeglička kriza iz 2015. završila, interes imigranata za useljavanje u skandinavske zemlje i dalje je velik.

No, imigracija kratkoročno ima i negativne učinke. Osim potrebe za uklapanjem useljenika u sredine u koje doseljavaju, imigracija ima i određeni fiskalni trošak, podsjećaju u Moody'su.

Analiza Moody'sa o značaju imigracije za države i gospodarstva europskog sjevera dolazi u trenutku kada se Hrvatska suočava sa snažnim emigracijskim valom, odnosno iseljavanjem stanovništva. Hrvatski slučaj se, naravno, u izvješću Moody'sa ne obrađuje, no poznato je da znatan dio novih hrvatskih iseljenika kao mjesto života i rada bira skandinavske države, posebno Švedsku. Tako će i hrvatski doseljenici pomoći još bržem razvoju tih zemalja. S druge strane, jasno je da iseljavanje stanovništva sužava manevarski prostor za gospodarski razvoj same Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:56