Član Uprave i CFO ENNA grupe

Damirn Spudić: ENNA & PPD grupacija nastavlja sa strategijom diversifikacije

Hrvatska je danas u dobroj poziciji, ali potrebni su jasno definirani ciljevi i brzo donošenje odluka, primarno državne administracije
Damir Spudić
 Ranko Suvar / CROPIX

S članom Uprave i CFO ENNA grupe Damirom Spudićem razgovarali smo o budućnosti kompanije u nadolazećem razdoblju.

Jeste li zadovoljni poslovanjem svoje kompanije tijekom prvih šest mjeseci 2020.?

Godina 2020. svakako je atipična poslovna godina, koju je u Hrvatskoj, osim pandemije COVID-19, obilježio i potres u Zagrebu.

Dodatno, energetski sektor je u prvoj polovici ove godine bio suočen s izazovima cjenovne krize na tržištu nafte, a plinsko tržište je pokazalo svoju iznimnu volatilnost. Ipak, možemo prilično zadovoljno gledati na ostvarene rezultate unatoč poslovanju u iznimno promjenjivom okruženju.

Kako ste svoje poslovanje prilagodili okolnostima izazvanim epidemijom koronavirusa?

Kao sustav kontinuirano radimo na svojoj fleksibilnosti i učinkovitosti, što nam omogućava vrlo brzo prepoznavanje promjene trendova, a iznad svega mogućnost brze prilagodbe.

Pandemija je donijela potpuno nove okolnosti koje smo vrlo brzo prihvatili i prilično uspješno na njih odgovorili. Mi smo prije nekoliko godina krenuli putem digitalizacije poslovanja, stoga smo bez većih problema i u razdoblju lockdowna održavali redovnu poslovnu aktivnost.

S obzirom na novonastale okolnosti ažurirali smo i donijeli novi Sigurnosni i zdravstveni protokol za sva društva u našoj grupaciji te smo cijelo vrijeme pažljivo pratili preporuke Nacionalnog kriznog stožera, kao što to činimo i danas.

Jedan od izazova koji smo vrlo brzo prepoznali bio je zadržati timski duh i zajedničke vrijednosti, ali istovremeno i motiviranost zaposlenika u razdoblju lockdowna te pružiti sigurnost svim zaposlenicima, a posebice onima koji su u Zagrebu prošli neugodno i stresno iskustvo potresa.

Očekujete li poteškoće u poslovanju u drugoj polovici 2020. godine?

U okolnostima pandemije vrlo je važno održati balans između zdravstvenog sustava i općih zdravstvenih uvjeta rada i redovne gospodarske aktivnosti. Sigurno je da će biti potrebni dodatni napori da se saniraju posljedice lockdowna, a poseban naglasak u tom smislu će svakako biti na investicijskim aktivnostima. Politički kontinuitet je pozitivna vijest u ovim okolnostima, ali smatramo kako su i dalje agilnost u poslovanju te visoka razina digitalizacije i kvalitetni ljudski potencijali vrlo važni za sve gospodarske igrače i o tome će sigurno ovisiti ukupna gospodarska situacija.

Kako će aktualno stanje ekonomije utjecati na vaše investicijske planove?

ENNA & PPD grupacija za sada nastavlja sa svojom strategijom diversifikacije. Istovremeno, jačamo poziciju PPD-a kao snažnog regionalnog partnera.

Najave za izdašnim financijskim okvirom koje dolaze iz EU su sigurno razlog za optimizam, ako se u sljedeće četiri godine uspostave jasni ciljevi te učinkoviti distribucijski procesi kako bi se raspoloživi financijski okvir učinkovito usmjerio i u što većoj mjeri iskoristio, između ostalog i kao pokretač gospodarskog rasta.

Unatoč vrlo zahtjevnim i izazovnim okolnostima, ocjenjujemo kako je Hrvatska danas u prilično dobroj poziciji, ali da bismo iskoristili sve pozitivne silnice u ovom trenutku, potrebni su jasno definirani ciljevi i brzo donošenje odluka, primarno u segmentu državne administracije.

Što se tiče našeg sustava, naša najveća snaga je naša učinkovita sposobnost brze prilagodbe, stoga ćemo pažljivo pratiti kretanja u okruženju i nastaviti sa započetim aktivnostima.

Gdje prepoznajete najveće rizike, a gdje najveće prilike za vašu kompaniju u budućem periodu?

Investicijska klima i administrativne barijere i dalje predstavljaju neuralgičnu točku hrvatskoga gospodarstva, a financijsko tržište je i dalje konzervativno i bankocentrično te ne nudi adekvatne poluge za intenzivniju investicijsku aktivnost.

Generalno nedostaje adekvatan okvir za privlačenje i razvoj izvozno orijentiranih djelatnosti s visokom dodanom vrijednosti.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Globus
Globus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:51