Traže niže poreze

Dalmatinski ugostitelji u četvrtak zatvaraju lokale na 60 minuta

 Privatni album

Ugostitelji Dalmacije će u četvrtak 24. rujna s početkom u 11 sati i 56 minuta na sat vremena prestati posluživati goste u svojim ugostiteljskim objektima u sklopu akcije '4 do 12'. Akciji ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije pridružit će se i ugostitelji iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika i drugih gradova juga Hrvatske. Kao i dva tjedna ranije u Istri i na Kvarneru, cilj akcije je upozoriti na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuti na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprečavanja kolapsa gospodarstva, samo što se ovaj put sat pomiče za jednu minutu jer je, kažu, za ugostitelje 5 do 12 već prošlo.

Ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1.3.2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino - od 13 ili 10 posto, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

- Turistička sezona dala je neočekivano dobre rezultate, obzirom na očekivanu pustoš uzrokovanu pandemijom. Prednjačili smo u brojkama među mediteranskim zemljama zahvaljujući sinergiji malog čovjeka, poduzetnika i vladajućih institucija. Nažalost, ostvareno neće biti dovoljno za premostiti jaz nastao zbog karantene u proljeće, a za velik broj ugostitelja ni za dočekati iduću turističku sezonu - kaže Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Privatni album

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom prijašnjeg razdoblja prije pandemije. Poručuju kako su ih naslijeđeni problemi i novonastale zapreke u poslovanju natjerale na udruženo djelovanje i sve češće upozoravanje Vlade na propuste na terenu.

- Nikad u povijesti naše zemlje privatni sektor nije bio prisiljen prosvjedovati tako da obustavi stvaranje utrška, do danas. Naša je zadaća poručiti odgovornim institucijama da bez novih mjera neće biti moguće spasiti radna mjesta. Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. Sada su pristupi kreditnim linijama blokirani i primanja 60 tisuća ljudi su pod upitnikom. Oni su naš najvažniji resurs, i ako ih izgubimo, šteta će biti nepopravljiva - rekla je Jelena Tabak.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60 posto njih bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto se suočava s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80 posto poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 17:51