ODLIČAN POSAO ZA HR TVRTKE

Dalmatinski pršut i Paški sir već se nalaze na policama ukrajinske Fozzy Grupe

Uskoro se, kako otkriva Ivica Pirić, očekuje plasman proizvoda Gavrilovića, Belja, Jamnice i Leda na police ovog ukrajinskog lanca
Martina Pernar Škunca

Nakon što je prije dva mjeseca u prostorijama ukrajinskog konzulata u Splitu sklopljen ugovor između Fozzy grupe i Paške sirane i tvrtke Pršut Voštane, pršut i suhomesnati proizvodi tvrtka Pršut Voštane iz Čaporica te sirevi Paške sirane početkom zadnjeg tjedna 2020. godine osvanuli su na policama ukrajinskog trgovačkog lanca Fozzy Grupe.

Ugovori su sklopljeni nakon posredovanja počasnog ukrajinskog konzula u Hrvatskoj Ivice Pirić, a njegovi detalji su finalizirani upravo u prostorijama počasnog ukrajinskog konzulata u Splitu. Osim što je počasni ukrajinski konzul, Ivica Pirić je i predsjednik Ukrajinske gospodarske komore za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju. U Hrvatskoj je zbog tog posla krajem rujna i početkom listopada boravio menadžment najvećeg ukrajinskog lanca Fozzy Grupe uključujući i vlasnika koji je u to vrijeme bio na odmoru u Hrvatskoj.

Ivica Pirić otkriva da se proizvodi Paške sirane i Pršut Voštane nalaze na policama Fozzy grupe u pet najvećih ukrajinskih gradova: Kijev, Harkiv, Dnjipro, Odesa i Lavov. Uskoro se, kako otkriva Pirić, očekuje plasman proizvoda Gavrilovića, Belja, Jamnice i Leda na police ovog ukrajinskog lanca.

image
Ivica Pirić

“Imali smo nekih problema oko dobivanja certifikata, ali mogu istaknuti kvalitetnu suradnju i pomoć ministrice poljoprivrede Marije Vučković, državnog tajnika Tugomira Majdaka te djelatnika odjela koje izdaje zdravstveno sanitarni certifikat o slobodnoj prodaji u sklopu Ministarstva poljoprivrede“, napominje Pirić koji kaže da Ukrajinci konzumiraju sladoled tijekom čitave godine što je velika prigoda za Ledo.

''Ukrajinci su veliki potrošači sladoleda. Uopće ne sumnjam da će Ledovi proizvodi biti dobro prihvaćeni na ukrajinskom tržištu“, dodaje Pirić koji posebno naglašava važnost lobiranja i organiziranja poslovnih foruma.

U tvrtki Pršut Voštane su jako zadovoljni ovim poslom. Ističu posebno angažman Ivice Pirića te državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Tugomira Majdaka. Ana Babić, voditeljica marketinga i izvoza u tvrtki Pršut Voštane, naglašava da je njihovim angažmanom brzo i kvalitetno riješen problem oko certificiranja proizvoda. Napominje da ovakva podrška uz poslovne forume je primjer i drugima kakao bi se ostvarili kvalitetni iskorak na inozemnom tržištu.

image
Ana Babić

''Ukrajinsko tržište ima veliki potencijal. Ovo je naša prva isporuka tako da se na policama Fozzy grupe nalazi naš Dalmatinski pršut, dalmatinska panceta pečenica i buđola. To je veliko tržište i mi smo uvjereni da bi mogli rasti na njemu te tako povećati naš izvoz. Izaći na police najvećeg ukrajinskog lanca u njihovih pet najvećih gradova. Naravno da najviše očekujemo od našeg glavnog proizvoda od Dalmatinskog pršuta koji je zaštićen proizvod. Također, ovakav angažman Ivice Pirića treba poslužiti kao primjer kao se može pomoći hrvatskim proizvođačima“, ističe Ana Babić.

image
Pršut Voštane

Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga i prodaje u Paškoj sirane, otkriva da je Paška sirana bila sudionik poslovnog hrvatsko-ukrajinskog foruma održanog u Ukrajini. Ovaj posao i izlazak na ukrajinsko tržište, kako ističe Martina Pernar Škunca. ih je ugodno iznenadio u ovoj godini. Svaki izlazak na novo tržište predstavlja zadovoljstvo i ponos jer nikada put do novog tržišta nije lagan, a često je i dugotrajan. Pregovori s Ukrajinom počeli su još 2015. godine, kad smo i sami išli u Ukrajinu, u gospodarskoj delegaciji. Veseli nas što su naši sirevi došli na police ukrajinskih dućana i nadamo se da će Ukrajinci prepoznati njihovu kvalitetu i vrijednost. To je priča koju ćemo i dalje graditi s Fozzy grupom. Zahvaljujemo se gospodinu Piriću koji je zaista bio uporan i agilan i pomogao nam da dođemo do pouzdanog i kvalitetnog partnera. Mi smo dogovorili izvoz za četiri naša proizvoda; Paški sir, Mediterano, Pagus i Trapist. Oni se sada nalaze na policama Fozzy grupe u Ukrajini“, istaknula je Martina Pernar Škunca.

Osim proizvoda Paške sirane i Pršuta Voštane u prostorijama ukrajinskog konzulata u isto vrijeme je ugovoreno i proširenje asortimana porečke Agrolagune i Meteor – Grupa Labud i te Badel 1862 čiji su neki proizvodi već otprije na policama Fozzy Grupe. Sljedeći korak je, kako naglašava Pirić, izlazak na tržište Azerbejdžana, Turkmenistana,Kazahstana, Uzbekistana i Tadžikistana.

Pirić je istaknuo da će se u projekt plasmana hrvatskih suhomesnatih proizvoda uskoro uključiti još hrvatskih proizvođača pršuta te da se upravo radi na ugovaranju plasmana Franckovih proizvoda i proizvoda unutar Juicy portfolia u vlasništvu Stanić Beverages Hrvatska.

Čim se smiri situacija vezana uz pandemiju Covid 19, Pirić napominje da će Kazahstanu i Azerbejdžanu organizirati prezentacija hrvatskih prehrambenih proizvoda.

''To je bilo već planirano prije, ali je odgođeno zbog pandemije. Međutim, bez obzira na tešku situaciju vezanu uz Covid 19 mi u Ukrajini radimo odličan posao za hrvatske tvrtke. Novost je i da je jedna hrvatska IT tvrtka dobila posao za ukrajinski Met Invest “, ističe Pirić.

Na sličan način svoje mjesto na policama Fozzy grupe našla je i konzervirana riba Adriatic queen proizvođača Sardine iz Postira, maslinovo ulje porečke Agrolagune, vina tvrtke Badel 1862, širok spektar proizvoda koprivničke Podravke te konzervirana riba proizvođača Pelagos net farme. Što se tiče vina, uz Badelova vina na policama Fozzy grupe nalaze se i vina Agrolagune, ali i vina dva dalmatinska privatna proizvođača: tvrtki Zlatan otok s Hvara i Matuško vina s Pelješca.

Fozzy grupa iz Ukrajine osnovana je prije 23 godine u Kijevu. Danas je to najveći je tamošnji maloprodajni lanac. Fozzy grupa ima preko 650 prodajnih mjesta raspoređenih širom Ukrajine. Svoju prigodu za plasman proizvoda na ukrajinsko tržište upravo kroz ovaj lanac vidjeli su hrvatski proizvođači prehrambenih proizvoda. Do unazad nekoliko godina na policama su se nalazili samo neki Podravkini proizvodi da bi se unazad tri godine situacija značajno promijenila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:01