Marmo+Macu

Dalmatinski kamen i dalje je tražen diljem svijeta

Na ovogodišnjem Marmo+Macu, na površini od 60.000 četvornih metara, sudjelovalo je više od 750 izlagača iz 39 zemalja
 Privatna arhiva

Na vodećem svjetskom sajmu kamena, veronskom Marmo+Macu, tradicionalno su na izlagačkom prostoru HGK sudjelovali i hrvatski kamenari. To je već 22. put da je HGK – Županijska komora Split organizirala zajedničko izlaganje hrvatskih tvrtki koje se bave vađenjem i obradom arhitektonsko-građevnoga kamena na ovom, za industriju prirodnog kamena, najvećem i globalno najvažnijem sajmu. Na ovogodišnjem Marmo+Macu, na površini od 60.000 četvornih metara, sudjelovalo je više od 750 izlagača iz 39 zemalja, dok se broj izlagača u godinama prije pandemije kretao oko 1.650.

''Više od dva desetljeća nastupa naših kamenara pod okriljem HGK na ovom sajmu već samo po sebi dovoljno govori što našim tvrtkama znači i koliko im je važan nastup na Marmo+Macu. U više nego izazovnom razdoblju pandemije to je još značajnije jer je sajamska industrija, usprkos virtualnim događanjima, i dalje nezamjenjiva u procesu jačanja internacionalizacije poslovanja tvrtki'', rekao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš. Tomaš je ujedno naglasio važnost njegovanja i unapređenja djelatnosti kamenarstva, jer je kamen uvijek bio i ostao bitan dio hrvatske arhitekture, graditeljstva i umjetnosti.

Na zajedničkom štandu ŽK Split, od gotovo 90 četvornih metara, predstavila su se četiri izlagača: Brač Stone S&K Split, Dalmalit Split, Jadrankamen Pučišća i Sprega Split. Riječ je o redom izvozno orijentiranim tvrtkama, kojima se udio izvoza u ukupnoj prodaji kreće od 30 pa do 100 posto.

''S obzirom na pandemijske okolnosti u kojima se sajam održao ugodno smo iznenađeni posjetom. Iako je bilo nešto manje posjetitelja zbog izostanka Indijaca i Kineza, to su velikim dijelom nadoknadili posjetitelji iz zapadne Europe te Sjeverne i Južne Amerike, što nas na neki način vraća u vremena s početka 2000-tih kada smo imali sličnu strukturu posjetitelja'', rekao je Velibor Jukić iz Jadrankamena.

Predstavnica Sprege Marijana Šestan je navela da iako je zbog pandemije bilo manje posjetitelja i nedostajale su azijske zemlje, oni koji su došli na sajam došli su ciljano za sklapanje poslova i dogovor oko novih projekata.

U velikoj ponudi , hrvatski je kamen na Marmo+Macu prepoznat i ima zapaženo mjesto, zahvaljujući prvenstveno kvaliteti mineralne sirovine i dugoj tradiciji njezinog vađenja i obrade.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je u prošloj godini djelovalo 96 tvrtki kojima je glavna djelatnost vađenje ukrasnoga kamena i kamena za gradnju, odnosno rezanje, oblikovanje i obrada kamena, s gotovo 900 zaposlenih te se bilježi blagi porast i broja tvrtki i broja zaposlenih. Iako u 2020. godini ukupni prihod nije značajnije pao u odnosu na pretpandemijsku 2019., velik pad je zabilježen u prihodima od prodaje u inozemstvu i to za 47,84 posto u djelatnosti vađenja te 30,62 posto u djelatnost obrade kamena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:32