GRANICA I KRIJUMČARENJE

Daljnje povećanje trošarina na duhan potaknulo bi šverc i nakon ulaska u Schengen

Godišnji porezni gubitak EU zbog šverca duhanskih proizvoda 1je deset milijardi eura

Konferencija HUP-a ‘Ilegalna trgovina duhanskim proizvodima - što donosi Schengen‘

 Hup/

Hrvatska ima značajne rezultate u suzbijanju krijumčarenja cigareta, ali će morati nastaviti s tim naporima i nakon ulaska u Schengen, istaknuto je na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) "Ilegalna trgovina duhanskim proizvodima - što donosi Schengen".

- Pozitivni učinci ulaska Hrvatske u Schengen toliko su izraženi da o negativnima ne treba ni govoriti - kazao je u uvodnome obraćanju sudionicima skupa Mario Demirović, ravnatelj Carinske uprave, koja je bila suorganizator skupa. Osvrnuvši se na dosadašnje rezultate države u borbi protiv ilegalne prodaje duhanskih proizvoda, Demirović je, među ostalim, podsjetio na uvođenje sustava sljedivosti u proizvodnji i trgovini duhanom, povećanje zapljena ilegalnog duhana te smanjenje dozvoljenih količina unosa cigareta na hrvatsko tržište iz onih država koje nisu u EU.

Trošarine i prihodi

- Ako promatramo, primjerice, posljednjih 11 godina, imali smo deset povećanja trošarina na duhanske proizvode da bismo dosegli minimalnu trošarinu propisanu propisima EU. Sveukupno, minimalna trošarina u naznačenom razdoblju rasla je 137 posto, proračunski prihodi od oporezivanja cigareta su povećani za više od 75 posto, a oporezive količine duhana su padale za 17 posto ne samo zbog oporezivanja, nego i demografskih kretanja i drugoga - naznačio je Demirović.

Direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber važnost ulaska u Schengen ilustrirala je, među ostalim, podatkom da je međudržavna gospodarska razmjena između Njemačke i Francuske porasla za 200 milijuna eura godišnje nakon što je zaživio schengenski migracijski sustav.

- Povećanje migracija ljudi između država nakon ulaska u schengenski prostor za jedan posto može povećati trgovinsku razmjenu za isti takav postotak - navela je direktorica HUP-a te je pozvala na oprez kod daljnjeg povećavanja trošarina na duhanske proizvode u Hrvatskoj jer značajno veće trošarine u odnosu na zemlje okruženja potiču ilegalne aktivnosti.

Direktor u KPMG-u Sean McGill prezentirao je na skupu podatke o potrošnji ilegalnih cigareta u Europskoj uniji, prema kojima je godišnji porezni gubitak EU zbog šverca duhanskih proizvoda deset milijardi eura. U središnjem panelu skupa sudjelovali su Mario Marković iz Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova, ekonomski savjetnik Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić, Bojan Vodopivec iz Financijske uprave Slovenije koja obuhvaća porezne i carinske istrage, Mario Demirović i Róbert Schöninger iz Porezne i carinske službe Mađarske.

Duhanska direktiva

Bojan Vodopivec, iznoseći iskustva Slovenije u suzbijanju krijumčarenja cigareta nakon ulaska u Schengen, istaknuo je da se pojačao nadzor na slovenskim autocestama. Mario Marković istaknuo je da se u slučaju krijumčarenja cigareta u pravilu radi o organiziranom kriminalu, što podrazumijeva angažiranje značajnih resursa policije i dugotrajne istrage. Govoreći o novoj "duhanskoj direktivi" u Europskoj uniji, Mario Demirović upozorio je kako se u javnosti mogu čuti brojne informacije i komentari o novoj direktivi koji nisu točni, poput, naveo je, najava povećanih trošarina na duhanske proizvode.

- Postoje prijedlozi, radni materijali, ali i novi regulatorni okvir za trošarine na duhanske proizvode koji bi trebao nastupiti za dvije do tri godine. Bit će puno usuglašavanja - naveo je Demirović. Prema istraživanju agencije IPSOS koje je na skupu prezentirao Davor Tolić, oko 240 tisuća građana u Hrvatskoj koristi neoporezivi, ilegalni, rezani duhan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:19