NOVO VODSTVO

Dalić i službeno postala nova šefica Podravke: ‘Posao obavljen u Agrokoru mi je velika referenca‘

Nastavlja se višedesetljetna praksa prema kojoj vodstvo Podravke mora biti politički amenovano
Martina Dalić
 Ivan Brkić

Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade RH te jedna od najiskusnijih domaćih državnih dužnosnika, imenovana je predsjednicom Uprave koprivničke Podravke nakon prerane smrti Marina Pucara. Imenovanje Martine Dalić u Podravku očigledno je znak povjerenja premijera Andreja Plenkovića prema nekadašnjoj najbližoj suradnici. Podravka je kompanija s izuzetnom poslovnom i političkom težinom, a država je najznačajniji pojedinačni dioničar, premda je prema strukturi vlasničkog kapitala koprivnička prehrambena industrija pretežito privatna kompanija.

Bez obzira na to što privatni kapital dominira u vlasničkoj strukturi, nastavlja se višedesetljetna praksa prema kojoj vodstvo Podravke mora biti politički amenovano. Pri tome treba reći kako je Martina Dalić sa svojim velikim iskustvom te visokom razinom financijske ekspertize svojevrsni kompromis politike i hrvatskih mirovinskih fondova koji imaju pojedinačno velike vlasničke udjele u Podravki, ali ipak ne mogu imenovati zaposlenike društava za upravljanje fondovima direktno u Nadzorni odbor te odlučivati o Upravi bez države. No, mirovinskim fondovima, kako se neslužbeno može doznati, puno je više odgovarala vrsna financijašica Martina Daliće nego druge kadrovske opcije koje je gurala lokalna i nacionalna politika. Gospođa Dalić dobila je mandat na nešto malo duže od godinu dana tj. do 23. veljače 2022. godine, što znači da će joj se mandat preklopiti s mandatom ostalih članova Uprave koji su imenovani kad i preminuli Marin Pucar. Nakon isteka mandata krenut će novi razgovori vlasnika. Pred Martinu Dalić, doznajemo, stoga će se postaviti realni ciljevi: profit kompanije na razini od 300 milijuna kuna i više te dizanje standarda korporativnog upravljanja na višu razinu.

image
Ivan Brkić

Ovo davanje povjerenja Martini Dalić premijer Andrej Plenković de facto poruka kako je čvrsto uvjeren da je njen svojedobni odlazak iz Vlade zbog afere Hotmail bio isključivo posljedica žestokog pritiska medija i interesnih skupina, a ne krivih poteza Martine Dalić. Bivša potpredsjednica je, podsjetimo, izgurala donošenje lex Agrokora i uvođenje izvanredne uprave u Agrokor koja je u vrlo dramatično situaciji uspjela stabilizirati poslovanje propalog poslovnog carstva Ivice Todorića bez toga da je država na sebe morala preuzeti troškove sanacije. Tijekom tog postupka Martina Dalić stekla je dobru reputaciju među hrvatskim kompanijama koje su u svojem poslovanju bile izložene Agrokoru, ali je u presudnim trenucima ipak dobila samo blagu podršku predstavnika dobavljača.

Cijeli niz većih i manjih dobavljača spasio je svoje poslovanje upravo zahvaljujući lex Agrokoru koji je izborila Dalić, ali se nisu željeli izlagati kad su krenule informacije o visokim savjetničkim troškovima te spekulacije o pokušajima tzv. grupe Borg da iskoriste probleme Agrokora u svoju korist, iako to nije bilo razvidno iz objavljene e-mail korespodencije s tadašnjom potpredsjednicom Dalić.

Martina Dalić preuzima koprivničku Podravku nakon što je Marin Pucar očigledno financijski stabilizirao poslovanje kompanije uz pomni nadzor mirovinskih fondova. O tome dobro svjedoče rezultati za prvih devet mjeseci 2020. godine koji su bili pod izrazitim pritiskom pandemije, negativnih tečajnih razlika, slabije turističke sezone te rasta cijena sirovina i materijala. Konkretno; dobit Podravke narasla je u tih devet pandemijskih mjeseci lijepih 8,1 posto u odnosu na usporedivo razdoblje dok su prihodi Grupe Podravka ostali stabilni tj. zabilježili mali rast od 2,8 posto. Za cijelog mandata Marina Pucara povlačila se priča o potrebi generiranja jačeg organskog rasta, a u prošloj godini jačala je ideja novih akvizicija jer je kriza izazvana pandemijom otvorila niz prilika. Konsolidacija prehrambene industrije, uostalom, nije bila samo vizija Marina Pucara, nego i popularana politička preferencija kako vlasti, tako i značajnog dijela oporbe. Martina Dalić tu dolazi kao proaktivna žena koja do sada nije pokazala da može sjediti u uredu te tako izbjegavati bilo kakve rizike, ali mandat od godinu dana čini se relativno kratkim za pripremu i realizaciju velike akvizicijske priče.

Može se pretpostaviti kako će Martina Dalić se prvenstveno osloniti na ogromno iskustvo postojećeg menadžerskog kadra u Podravki, ali se spekulira i o osvježenjima.

Dodajmo, kako je Plenkovićev kompromis mirovinskim fondovima u liku Martine Dalić dugoročno vrlo zanimljiv i zbog toga što je premijerova bivša prva suradnica poznata i kao osoba koja podržava privatizacijske procese. Prerano je reći može li dobiti premijerovo svjetlo za dokapitalizaciju 'kompanije sa srcem' koja bi teoretski mogla smanjiti udio države. Dobro upućeni smatraju kako će čak i uz takav scenarij utjecaj vlasti na ključne strateške odluke u Podravki ostati vrlo značajan.

Prve izjave Martine Dalić nakon što ju je Nadzorni odbor izabrao za ženu koja će voditi Podravku potvrđuju značajnu ulogu premijera kod donošenja odluke.

- Podravka je jedna od najvažnijih hrvatskih i regionalnih kompanija i današnja odluka Nadzornog odbora o izboru za predsjednicu Uprave Podravke za mene je velika čast, kao i ogromna odgovornost. Upravo zbog te velike odgovornosti želim istaknuti da sam ovu dužnost prihvatila nakon što su mi svi ključni dioničari u Podravci, a to su država i mirovinski fondovi, potvrdili da im je zajednički cilj razvoj Podravke odnosno još veća i još snažnija Podravka. Osobno sam uvjerena da je zajednički cilj najvećih dioničara istovjetan željama i očekivanjima radnika Podravke i svih podravkaša, lokalne zajednice i poslovnih partnera Podravke, a s odličnim timom koji ova kompanija duge tradicije ima sigurna sam da ga zajedno možemo ostvariti. Upravo odlučnost i opredijeljenost države i mirovinskih fondova za daljnji razvoj, rast i jačanje Podravke jesu razlog zbog kojeg sam prihvatila ovu dužnost. Bit će mi čast pridonijeti ostvarenju tog cilja. Zahvaljujem svim članovima Nadzornog odbora i svim dioničarima na iskazanom povjerenju. Zahvaljujem Vladi RH kao najvećem pojedinačnom dioničaru u Podravci i premijeru Andreju Plenkoviću na povjerenju i podršci - poručila je Martina Dalić nakon imenovanja.

image
Ivan Brkić

Upitana o kritikama na dolazak na mjesto predsjednice Uprave, Dalić je poručila:

- Ja ne mogu i nisam u mogućnosti komentirati proces koji su dioničari, a to znači mirovinski fondovi i RH koristili i način na koji su dogovorili ovaj prijedlog. Ja mogu reći da je meni osobno iznimno drago da je prijedlog za moje imenovanje iskazao najveći pojedinačni dioničar, a to je Vlada Republike Hrvatske. To za mene predstavlja i jednu dodatnu odgovornost. Struktura vlasništvo Podravke je struktura tvrtke od koje država puno očekuje - kazala je Dalić, a komentirala je i dolazak na mjesto predsjednice Uprave nakon afere Borg.

- Kad sam dala ostavku na mjesto potpredsjednice, tada sam to objasnila. Još pri tome stojim. Troškove spašavanja Agrokora ni na koji način nije snosila država. Ja stoga mislim da posao koji je objavljen u Agrokoru, koji sam ja u velikoj mjeri vodila predstavlja jedno veliko iskustvo i veliku referencu za ovaj posao. To je ekonomski proces koji je uspio i njime smo pokazali da se mi u Hrvatskoj možemo nositi s ekonomskim problemima - rekla je Dalić, prenosi N1.

U političkim krugovima imenovanje Martine Dalić u Podravku tumače i značajnim promjenama u odnosima snaga unutar HDZ-a kao vladajuće stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:42