Tko će dobiti ugovor?

DAE kupuje 400 novih aviona, Boeing i Airbus u utrci za posao od 40 milijardi dolara

DAE je trenutno u pregovorima s dva najveća svjetska proizvođača - Boeingom i Airbusom
Airbus A320neo i Boeing 737 MAX
 Profimedia, ddp USA, Visual

Jedna od najvećih tvrtki za leasing zrakoplova u svijetu, Dubai Aerospace Enterprise (DAE), trenutno je u pregovorima s dva najveća proizvođača Boeingom i Airbusom za kupovinu čak 400 putničkih aviona u vrijednosti od 40 milijardi dolara, objavio je Reuters.

DAE, koju inače kontrolira vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, zainteresirana je za kupovinu Airbusovih modela A320 i Boeingovih 737 MAX čiji su kapaciteti oko 165, odnosno 200-injak putnika. Ovi su planovi uslijedili nakon što su prošle godine akvizirali AWAS, tvrtku za najam zrakoplova sa sjedištem u Dublinu.

Niti Boeing, niti Airbus za sada ne žele komentirati potencijalne narudžbe, ali je izvršni direktor DAE-a Firoz Tarapore za Reuters izjavio kako narudžbe za proizvodnju 400 zrakoplova neće biti ravnomjerno podijeljene između ova dva rivala.

- Nismo još ni blizu onoga gdje želimo biti. Nismo zadovoljni s cijenom - dodao je još Tarapore komentirajući pregovore.

Naime, iako bi narudžba ukupno vrijedila 40 milijardi dolara, analitičari tržišta su za Reuters komentirali kako su kod ovako velikih narudžbi, česti popusti od najmanje 50 posto.

Oba proizvođača tvrde da su uglavnom bukirani sve do 2024. godine, no ako postignu dogovor, to bi za DAE značilo dugoročan izvor aviona izravno ugovorenih i naručenih od proizvođača i tako dodatno učvrstilo njihovu poziciju na tržištu.

Tarapore je također najavio da će, ako ne postignu dogovor ni s Airbusom ni s Boeingom, istražiti druge mogućnosti kako bi za DAE osigurali nove zrakoplove, a to bi moglo značiti i akviziciju nekog od rivala kako bi dobili pristup njihovoj knjizi narudžbi.

Inače, DAE je oformljen 2006. godine s ciljem da postane jedan od najjačih svjetskih iznajmljivača aviona, ali se 2010. godine našao u financijskim problemima zbog dužničke krize u Dubaiju. Međutim, lanjska akvizicija dublinskog AWAS-a, tada 10. najveće tvrtke u ovoj industriji, utrostručila je DAE-ov portfolio na oko 400 zrakoplova vrijednih više od 14 milijardi dolara i vratila ih u tržišnu utakmicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:58