Nastavak grube igre

Čudno ponašanje Rusa oko Agrokora: Namjerno stvaranje kaosa ili raskol unutar Sberbanka?

Aleksandar Vedjakin ustvrdio je da ta banka koja drži 39 posto Agrokora planira prodati svoj udio
Maksim Poletajev, bivši prvi potpredsjednik Sberbanka, danas savjetnik ruske banke za Agrokor
 HANZA MEDIA

Aleksandar Vedjakin, prvi potpredsjednik Sberbanka, ustvrdio je, odgovarajući na pitanja novinara u Davosu, da ta ruska banka koja drži 39 posto hrvatskog koncerna planira prodati svoj udio u Agrokoru u prvoj polovici ove godine, prenijela je ruska agencija RIA Novosti, a njihovu vijest je objavio Bloomberg.

Novinari Bloomberga su potom za komentar te izjave zvali Maksima Poletajeva, bivšeg prvog potpredsjednika Sberbanke, a sada savjetnika ruske banke za Agrokor, koji je donekle relativizirao tvrdnju Vedjakina, navodeći kako nije sporno da će Rusi prodati svoj udio u Agrokoru, ali da još treba vidjeti kada, po kojoj cijeni i kojem kupcu.

Dvije struje

Poletajev je za Bloomberg kazao i kako je moguće da Rusi nakon što u travnju postanu vlasnici 39 posto dionica Agrokora, pronađu jednog investitora koji će kupiti njihove dionice i refinancirati roll up u tom iznosu. Jako je čudno da dvoje visokih dužnosnika Sberbanka nisu dogovorili informacije koje će komunicirati prema javnosti, pa ovo može biti ili namjerno stvaranje kaosa u procesu u kojem Sberbank traži način kako da postigne najbolju cijenu za svoje vlasništvo ili u ruskoj banci postoje najmanje dvije struje o tome kako se treba postaviti u aktualnoj situaciji u Agrokoru.

U svakom slučaju, ovo je nastavak ruske “grube igre” u procesu restrukturiranja Agrokora, jer su na početku lex Agrokor dizali tužbe protiv brojnih postupovnih odluka izvanredne uprave u Hrvatskoj i inozemstvu, da bi nakon pola godine ipak postali konstruktivni igrač i na kraju potpisali nagodbu vjerovnika. Tako se i sada, očito, Sberbank ponaša kao slon u staklarni, pokušavajući pronaći način da najbolje zaštiti svoje interese, ali u tom nastojanju nerijetko postupa proturječno i ruši sve pred sobom.

Jasno je da ruska banka u pregovorima s investitorima, kao i s aktualnim vjerovnicima-vlasnicima Agrokora pokušava postići najbolju cijenu za svoje dionice, ali se čini da Vedjakin svojom izjavom smanjuje manevarski prostor za Sberbank. Jer kada prodavatelj najavi da želi prodati svoj “proizvod” do određenog datuma, tada kupac zna da prodavatelj jako žuri i može smanjiti cijenu tog proizvoda. Osim, naravno, ako je prvi potpredsjednik ruske banke želio poslati poruku investitorima da ima dovoljan broj interesanata koji daju dobre ponude, pa “tko prvi djevojci, njegova djevojka”.

Sve se to, međutim, događa u situaciji kada još nije dovršena implementacija nagodbe vjerovnika Agrokora i kada traju pregovori oko refinanciranja roll up kredita vrijednog 1,06 milijardi eura. Implementacija nagodbe vjerovnika trebala bi biti gotova do kraja ožujka ove godine, poručili su iz Agrokora, a roll up bi trebao biti refinanciran od travnja do lipnja.

Kamate

Problem je u tome što će Agrokor do tada plaćati efektivne kamate za roll up u iznosu od 14 posto, što je destruktivno po kompaniju, i u kompaniji se nadaju kako će uspjeti značajno spustiti iznos kamate. Prema sadašnjem tijeku procesa kamata ne bi trebala biti ispod pet posto, ali ni iznad deset posto, pa iako će se i dalje raditi o penalizirajućoj kamati u odnosu na trenutne financijske uvjete u Europi, u odnosu na kompaniju koja je izašla iz bankrota to bi možda moglo biti prijelazno rješenje do novog refinanciranja. Uz uvjet da novi Agrokor nastavi trend realizacije EBITDA koji sada ostvaruje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 22:44