Odlazak Indiegoga

Crowdfundig platforma koja je omogućila brojne projekte u Hrvatskoj više nije aktivna

Zahvaljujući Indiegogu realizirani su projekti poput MakerPhonea i MakerBuina Alberta Gajšaka te društvene igre Strašne žene
Albert Gajšak
 Boris Kovačev / CROPIX

Crowdfunding platforma Indiegogo, koja je dosad domaćim poduzetnicima bila jedan od najvažnijih kanala za prikupljanje novca putem crowdfunding kampanje i otvorila im priliku da projekte predstave na internetu te da ljudi iz cijelog svijeta uplate novac za njihovu realizaciju, više nije aktivna u Hrvatskoj.

Zahvaljujući Indiegogo platformi, realizirani su projekti poput MakerPhonea i MakerBuina karlovačkog startupa CircuitMess, iza kojeg stoji Albert Gajšak, te društvene igre Strašne žene.

Kako objašnjava Hrvoje Hafner, autor bloga crowdfunding.hr i osoba čije se ime najčešće spominje kad je riječ o domaćem crowdfundingu, do izbacivanja Hrvatske s liste zemalja iz kojih je moguće pokrenuti kampanju na Indiegogo došlo je zbog raskidanja ugovora između Indiegoga i PayPala.

Eksluzivni procesor

- Prije dvije godine Indiegogo je potpisao partnerski ugovor s američkim kartičnim procesorom plaćanja Stripe s ciljem optimizacije prije svega vlastitog poslovanja. Tijekom te dvije godine Indiegogo je postupno migrirao promet plaćanja isključivo na kartično plaćanje s novim procesorom plaćanja. Već tijekom ljeta 2019. bilo je vidljivo da više nije moguće pokretati nove crowdfunding kampanje na Indiegogo platformi iz zemalja čiji se bankovni računi ne nalaze na popisu liste zemalja koje su odobrene kod Stripe procesora - objašnjava Hafner.

Tvrdi da razlog što Hrvatska više nije na popisu platforme Indiegogo leži u tome što procesor plaćanja Stripe nije podržan u Hrvatskoj, a on je ekskluzivni procesor za tu crowdfunding platformu. Čim on bude dostupan u Hrvatskoj, Hafner vjeruje da će ponovno biti moguće pokretati crowdfunding kampanje.

Prije manje od dvije godine jedna je slovenska banka počela pregovore sa Stripeom kako bi omogućila plaćanje te je od prošle jeseni i Slovenija uvrštena na listu zemalja.

- Sada je samo pitanje vremena kada će, recimo, i Kickstarter biti dostupan u Sloveniji. Nažalost, zasad nemam informacije voda li ijedna banka koja posluje u Hrvatskoj pregovore sa Stripeom - kaže Hafner.

Izostanak platforme Indiegogo u Hrvatskoj pokušat će nadoknaditi Hrvatska gospodarska komora koja je najavila da će početkom ove godine pokrenuti vlastitu crowdfunding platformu koja će biti uključena u postojeći projekt “Digitalna komora”.

Alternativa platformi

- Ideja o platformi za crowdfunding nastala je tijekom razvoja projekta Digitalna komora, odnosno usluge e-pokreni poslovanje. Usluga je primarno informativnog karaktera, a podijeljena je u tematske cjeline koje prate razvojni tijek poslovnog subjekta, od osnivanja preko razvoja i financiranja do programa i projekata. Logičan slijed bio je ponuditi onima koji pokreću poslovanje dodatni benefit. Crowdfunding predstavlja idealnu strategiju za novonastale tvrtke, udruge ili obrte. Prije crowdfundinga vlasnici tvrtki bili su podložni zahtjevima investitora ili banaka, a sada im je omogućeno predstaviti poslovni plan masama - ističu u HGK.

Tvrde da će nakon završetka projekta “Digitalna komora” uslijediti faza raspisivanja specifikacija i za platformu.

Hafner smatra kako je vrlo neobično vidjeti najavu HGK da pokreću crowdfunding platformu.

- Njihovi su djelatnici donedavno na nekim radionicama za poslovne planove tvrdili da je crowdfunding piramidalna shema, a za Kickstarter su tvrdili da je riječ o investicijskom fondu. Ako HGK stvarno pođe za rukom pokretanje i vođenje crowdfunding platforme, mislim da će to biti prvi takav slučaj u svijetu, što nije nužno dobra stvar - tvrdi Hafner.

Dodaje kako je pokretanje crowdfunding platforme od strane HGK, prema informacijama koje ima, na razini ideje bez ikakvog jasnog akcijskog plana.

- Ovakvo pokretanje CF platforme od strane HGK u vidu pomoći domaćim poduzetnicima ima jednako smisla kao i pokretanje web shopa s domaćim proizvodima koji bi također vodila HGK - kaže Hafner.

Napominje da, prema njegovu mišljenju, domaće institucije nisu na vrijeme prepoznale potencijal crowdfundinga, niti su ga na neki poseban način vrednovale, kao što se vidi u slučaju HGK koji, kako tvrdi Hafner, ide u krivom smjeru.

Realna opcija za uspjeh

Odlazak domaćih kampanja na druge crowdfunding platforme, priča Hafner, bio je izrazito težak za poduzetnike, umjetnike i društvenjake u Hrvatskoj. Tvrdi da je Indiegogo za domaće kampanje bio jedina realna opcija za ozbiljniji uspjeh.

- Iako postoje alternative poput francuske crowdfunding platforme Ulule ili britanske GoGetFunding, mislim da neće polučiti prevelik uspjeh - smatra Hafner.

Objašnjava da manje-više sve crowdfunding platforme funkcioniraju tako što svoje poslovanje financiraju uzimanjem postotka od prikupljenog novca za projekte te da više nema prevelikih razlika između platforma Indiegogo i Kickstarter kao što je to bilo prije.

- Posrednici su samo nužno zlo kako bi pokretači kampanja koji nemaju registrirane pravne entitete u zemljama u kojima CF platforme posluju mogli prijaviti svoje projekte. Da biste iz Hrvatske prijavili projekt na Kickstarteru, ako nemate registriranu tvrtku u SAD-u morali ste prijaviti projekt preko neke američke tvrtke tako da bi na bankovni račun sjedale uplate od vaših podržavatelja. Za takvu uslugu posrednici bi naplaćivali također određeni postotak - objašnjava Hafner.

Biciklist i avanturist Hrvoje Jurić se zbog odlaska Indiegoga iz Hrvatske zamalo našao u problemu. Preko te platforme pokrenuo je humanitarnu kampanju i prikupio više od 30 tisuća kuna za obitelji kojima je potrebna pomoć.

- Morao sam naći način da novac isplatim negdje jer ga nisam mogao isplatiti na svoj račun, stoga sam financije “preselio” na drugi račun od kolegice koja živi izvan Hrvatske te smo na taj način uspjeli krenuti u kupnju potrepština obiteljima diljem Hrvatske. Da to nismo napravili, novac bi se vratio ljudima koji su ga donirali, ali bi iznos bio umanjen za troškove koje Indiegogo uzima sebi za vođenje kampanje - priča Jurić.

Kaže kako više vjerojatno neće koristiti crowdfunding platforme zbog problema koji se mogu dogoditi, a koje je i sam iskusio.

- Pitanje je hoće li druge platforme napraviti isto što i Indiegogo. U mom slučaju oni su stvarno napravili sve fer i na vrijeme su najavili što se događa - zaključuje Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:04