Incident s vodom

Crodux zatražio sudsku zaštitu uzoraka onečišćene vode u Slavonskom Brodu

'Tražimo sudsku i zaštitu policije ove istrage. U istražni prostor ulaze osobe bez ovlaštenja'
Ivan Čermak
 Željko Puhovski / Hanza Media

Odbacivši bilo kakvu povezanost puknuća njihova cjevovoda s onečišćenjem vode u Slavonskom Brodu za Uskrs, u 'Croduxu' su najavili prvi pravni korak u zaštiti od, kako kažu, lažnih optužbi za ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu i okolici.

- Zatražili smo sudskim putem zaštitu dokaza u istrazi o uzrocima onečišćenja vode u Slavonskom Brodu i okolici – otkrio je predsjednik Uprave 'Crodux Energetike' Branko Radošević. Taj potez Radošević je opravdao kontaminiranjem i izuzimanjem dokaza s istražnog prostora obuhvaćenog istragom o uzrocima onečišćenja vode u Slavonskom Brodu i okolici.

- Tražimo sudsku i zaštitu policije ove istrage. Svjedoci smo da u istražni prostor čak ulaze osobe bez ikakvog ovlaštenja – ustvrdio je direktor 'Crodux Energetike', dodavši kako tvrtka druge pravne korake, kao što su eventualne tužbe protiv čelnika Slavonskog Broda koji su 'Crodux' optužili za prouzročenje ekološke katastrofe u tom dijelu Slavonije, još ne razmatra.

U 'Croduxu' ukazuju na činjenicu kako se dosadašnji nalazi o sastavu onečišćene vode u Slavonskom Brodu i tekućine istekle oko cjevovoda, ne poklapaju. Benzen, dodaju u 'Croduxu', kao glavni sastojak zagađenja oko cjevovoda, nije pronađen u vodi koja nije bila za piće.

U prilog ranije izrečenoj tvrdnji da puknuće plinovoda na trasi od Slobodnice prema Savi nema nikakve veze s onečišćenjem vode, u 'Croduxu' su izašli s nalazima hidrogeologa Darka Mayera. Potvrdivši kako se mjesto onečišćenja vode nalazi predaleko, čak 2,6 kilometara od mjesta puknuća cjevovoda da bi se ta dva događaja povezala, Mayer je istaknuo kako je mjesto puknuća cijevi brzo sanirano, uz nalaz da je sastav tla takav da onemogućava širenje onečišćenja.

- Ono što je do sada službena istraga u Slavonskom Brodu dokazala jest da je do onečišćenja došlo naglo, i da se onečišćenje isto tako naglo povuklo, u roku 48 sati. Sva znanstvena istraživanja o onečišćenju podzemnih voda naftom, govore da takvo onečišćenje traje tjednima i mjesecima – napomenuo je Mayer. Na pitanje što bi mogao biti uzrok onečišćenja vode u Slavonskom Brodu, Mayer je slegnuo ramenima, primijetivši kako je čudno što su nalazi vode iz nekih ugostiteljskih objekata više onečišćeni nego oni izuzeti s mjesta onečišćenja, odnosno s vodocrpilišta.

U 'Croduxu' su sigurni da dodatnih puknuća cjevovoda koji su preuzeli od Plinacra u Slavonskobrodskoj županiji, nije bilo. Poriču i optužbe da je bilo prikrivanja puknuća cjevovoda, navodeći kako su policiju, vatrogasce i vodopravnu inspekciju upoznali s puknućem pola sata nakon utvrđenja da se to dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:09