Povijesni trenutak

"Crni grom" iz Hadžića: Bosanci počinju izvoz ručnog raketnog bacača

“Ovo je povijesni trenutak ne samo za Zavod nego i za cijelu državu. Ponosni smo što je proizvod 95 posto djelo bosanskohercegovačkog rada i znanja koji je vrlo tražen na tržištu”
 Screenshot YouTube

Tehničko-remontni zavod Hadžići iz Bosne i Hercegovine sklopio je prvi ugovor o prodaji novog lakog ručnog raketnog bacača RPG 7 MX 2 kalibra 40 milimetara. Prema riječima direktora Zavoda Mehe Rekića bacač je prodan jednoj tvrtki u Slovačku što je prvo naoružanje koje je nakon rata vojna industrija u BiH proizvela i plasirala na tržište. Riječ je zapravo o moderniziranioj verziji ruskog RBG-7, a prvi put je javnosti predstavljen prije dvije godine.

“Ovo je povijesni trenutak ne samo za Zavod nego i za cijelu državu. Ponosni smo što je proizvod 95 posto djelo bosanskohercegovačkog rada i znanja koji je vrlo tražen na tržištu”, naglašava Hadžić. Prema njegovim riječima u regiji ovaj bacač proizvode samo Bugarska i Češka, dok Hrvatska još uvijek radi na njegovom razvoju.

Konstruktori ovog RPG-a tvrde da bacač može izdržati više od 1.000 ispaljivanja što je velika prednost u odnosu na slične proizvode drugih proizvođača. RPG-7 MX2 ima efektivni domet 800 metara kod statičnih meta, dok mete u pokretu pogađa raketom na udaljenosti do 400 metara.

Zavod Hadžići u lipnju 2016. godine bio je pred gašenjem, a sada izlazi na tržište s novim proizvodima koje su sami razvili. Temeljna djelatnost im je remont teškog naoružanja pa tako trenutno rade remont haubica za vojsku Crne Gore.

Screenshot YouTube

No razvijaju i nove proizvode pa njihov direktor najavljuje padobran za mine, zaštitnu opremu za pirotehničare, vojsku, policiju, a sljedeće godine bi trebali početi s razvojem novog automatskog bacača granata MK 19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:37