PRESTIŽNO NATJECANJE

Cres brani naslov obnovom vrtića, no i drugi gradovi imaju adute

Izbor najboljih malih gradova u kategoriji obrazovanja i demografskih politika pokazao je da su najbolje obrazovne politike u malim sredinama u Istri i na Kvarneru
 Tea Cimaš

Najbolji mali grad u kategoriji obrazovanja i demografske politike izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos tražiti će se između lanjskog pobjednika Cresa, Krka, Buja, Novigrada i Bakra. Cres će pokušati obraniti naslov u ovoj konkurenciji, među ostalim, započetim projektom obnove dječjeg vrtića Girice u vrijednosti 3,4 milijuna kuna.

- Cilj projekta je povećanje kapaciteta vrtića, stvaranje boljih radnih uvjeta za stručne djelatnike te otvaranje mogućnosti za otvaranje još jedne odgojne skupine i zapošljavanje novih odgajatelja - navode u creskoj gradskoj upravi. Za svoju Osnovnu školu Frane Petrića kažu da je tehnički jedna od najopremljenijih u zemlji, a iz gradskog proračuna sufinanciraju troškove produljenog boravka u školi u dijelu koji se odnosi na plaće djelatnika škole.

Udžbenici

Financijska pomoć mladim roditeljima za opremu novorođenčadi, sufinanciranje nabave udžbenika i pomagala za osnovnoškolce te izdašne stipendije za studente i srednjoškolce neki su od aduta Grada Krka u utrci za naslov najboljeg u ovoj konkurenciji. Novčana pomoć mladim roditeljima, navode u krčkoj gradskoj upravi, varira od 3000 do 6000 kuna, potpore učenicima osnovnih škola iznose 500 kuna, a stipendije se kreću između 500 i 1000 kuna.

- Dodjeljujemo i godišnju nagradu učenicima i nastavnicima - mentorima lokalne srednje škole za posebna postignuća učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama, kao i učeniku generacije - dodaju u gradskoj upravi Krka.

Gradnja nove talijanske škole, u vrijednosti 25 milijuna kuna, glavni je infrastrukturni projekt Novigrada u Istarskoj županiji, u području obrazovne i demografske politike. No, tu su, kako nam je skrenuta pozornost iz gradske uprave Novigrada, i dogradnja vrtićke zgrade, nabavka dvaju vozila za dvije gradske osnovne škole i osiguranje nadstandarda u njima.

- Imamo pozitivan prirodni prirast stanovništva i pozitivne demografske brojke. U tom smjeru osigurali smo naknade za novorođenčad, sufinanciranje opreme za novorođenčad i hrane za dojenčad - ističu u novigradskoj gradskoj upravi.

Četiri značajne infrastrukturne investicije u obrazovanju temelj su kandidature Buja u Istarskoj županiji za naslov pobjednika u ovoj konkurenciji izbora najboljih gradova. Riječ je o energetskoj obnovi Osnovne škole "Mate Balota", vrijednoj 4,6 milijuna, rekonstrukciji talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci" investicijom od 24 milijuna te dogradnji i energetskoj obnovi dječjeg vrtića u Bujama u ukupnom iznosu ulaganja od 10,8 milijuna kuna.

Nove dvorane

- Projekt rekonstrukcije škole 'Leonardo da Vinci' jako je važan za lokalnu sredinu. Osigurano je sufinanciranje Talijanske unije, Istarske županije i državnog proračuna - navode u gradskoj upravi Buja.

Bakar u Primorsko-goranskoj županiji ušao je u završnicu izbora u ovoj konkurenciji odabira najboljih gradova zahvaljujući, među ostalim, ulaganju od 30 milijuna kuna u obrazovnoj i demografskoj politici posljednjih godina. Od kapitalnih projekata, napominju u gradskoj upravi Bakra, sagrađena su dva vrtića i dvije nove školske dvorane.

- Na našem području nema liste čekanja i neupisane djece u vrtiće, svako dijete čiji su roditelji iskazali interes za upis dobilo je mjesto. I ovdje se pomaže obiteljima s više djece, a naknade za novorođene kreću se od 3000 do 10.000 kuna - poručeno nam je iz bakarske gradske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:43