ZA OŽUJAK I TRAVANJ

Covid-potvrde posvuda se ukidaju, ali i dalje su uvjet za potpore poduzetnicima

Poslodavci mogu računati na potporu za očuvanje radnih mjesta, ali samo za radnike koji su cijepljeni ili preboljeli covid

Josip Aladrović i Zdravko Marić

 Ranko Šuvar/Cropix

Poslodavci u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti mogu računati na potporu za očuvanje radnih mjesta za ožujak i travanj u maksimalnom iznosu od 4000 kuna po radniku.

Prema neslužbenim informacijama, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje danas će donijeti odluku o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti. Odnose se na administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (putničke agencije, organizatori putovanja ili turoperatori te ostale rezervacijske usluge i djelatnosti povezane s njima), a na mjere pomoći mogu računati i poslodavci koji se bave djelatnostima prijevoza i skladištenja (gradski i prigradski kopneni prijevoz putnika i ostali kopneni prijevoz putnika).

Pad prihoda

Kako podsjećaju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, "potpora se odobrava temeljem pada prihoda od 40 posto i više". Također, dodjeljuje se i poslodavcima s područja na kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom, onima iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, bez obzira na djelatnost. Covid-potvrde i dalje su uvjet za dobivanje potpore.

"Potpore u iznosu od 100 posto se dobivaju za sve radnike ukoliko 70 posto ili više njih ima potvrdu, a ukoliko ih ima manje, tada se potpore dodjeljuju proporcionalno", kažu u Ministarstvu, koje od početka pandemije u ožujku 2020. godine mjesečno isplaćuje potpore za očuvanje radnih mjesta. U njih je uloženo oko 13 milijardi kuna, a kada se tome dodaju doprinosi, iznos doseže 17 milijardi kuna. U velikoj mjeri zahvaljujući tim potporama hrvatsko tržište ostalo je stabilno tijekom pandemije, a broj osiguranika gotovo kontinuirano raste.

Početkom godine HZZ je najavio da će nastaviti isplaćivati potpore poslodavcima koji zbog poteškoća u poslovanju skraćuju radno vrijeme, ali to je sada moguće najviše do 50 posto, pa je i iznos potpore po radniku s maksimalnih 4000 kuna smanjen na 2000 kuna. Potpora za skraćeno radno vrijeme najviše se koristi u radno intenzivnim djelatnostima, u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva. Na kraju prošle godine koristilo ju je 2368 radnika.

Krajem prosinca, pak, Upravo vijeće HZZ-a donijelo je paket Mjera aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu nakon što je Vlada najavila novu mjeru "Biram Hrvatsku", kojom se želi "motivirati povratak iseljenika, novčanim poticajima ohrabriti ih za pokretanje posla u domovini te potaknuti populacijsku obnovu područja s izraženim iseljavanjem".

Zeleno i digitalno

Ovogodišnje mjere uglavnom su nastavak mjera koje su se i prije nudile, od potpora za zapošljavanje, pripravništvo, usavršavanje i samozapošljavanje do javnih radova i stalnog sezonca u turizmu. Također, dio postojećih potpora (samozapošljavanje, pripravništvo) proširen je na zelene i digitalne poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:12