VELIKA SVEČANOST

Coca-Cola obilježila 55 godina poslovanja u Hrvatskoj: S porezima, plaćama i dobiti, njihov je doprinos 0,5% BDP-a

Coca-Cola je s 250 uzvanika obilježila 55 godina poslovanja u Hrvatskoj i 20 godina nefinancijskog izvješćivanja

Zoran Bogdanović, Davor Filipović i Dora Strezova Nikolova

 CROPIX

Otkad je 17. rujna 1968. u Hrvatskoj proizvedena prva bočica Coca-Cole, prošlo je pet i pol desetljeća. Coca-Cola je stoga svečano obilježila 55 godina poslovanja u Hrvatskoj i 20 godina nefinancijskog izvješćivanja.

Od svakog eura koji kupci potroše na Coca-Coline proizvode, 75 posto ostaje u hrvatskome gospodarstvu. Od 148 milijuna litara, koliko se proda, 80 posto proizvedeno je u Hrvatskoj i prošlo je kroz jedinu ovlaštenu punionicu u Zagrebu i jedno od pet skladišta u Baderni, Rijeci, Požegi, Zadru ili Solinu. Danas Coca-Cola HBC u Hrvatskoj zapošljava 463 osobe, a u 2021. godini stvorili su 37 milijuna eura izravne dodane vrijednosti za hrvatsko gospodarstvo. U 2022. ostvarili su prihode od 180 milijuna eura, uz rast od 24,3 posto, dok je čista dobit iznosila 11 milijuna eura, što je povećanje u odnosu na godinu ranije od 19,6 posto.

image

Davor Filipović u obilasku pogona

CROPIX

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, koji je uz više od 250 uzvanika sudjelovao na svečanom obilježavanju, čestitao je Coca-Coli na 55 uspješnih godina poslovanja.

- Coca-Cola je uvijek bila predvodnik. Drago mi je da vodi računa o korištenju vode i obnovljivih izvora energije jer je to ono što će Vlada i u budućnosti poticati. Kroz Modernizacijski fond nam je do 2030. dostupno milijardu eura za ulaganje u čistu, zelenu energiju - istaknuo je ministar Filipović.

image

Zoran Bogdanović

CROPIX

Nakon obilaska zagrebačke punionice u kojem su predstavljene sve faze, od stvaranja ambalaža do lijepljenja etiketa, Dora Strezova-Nikolova, glavna direktorica Coca-Cole HBC Adria istaknula je kako u vidu poreza, plaća i dobiti Coca-Cola stvara vrijednost od 0,5 posto hrvatskog BDP-a.

- Samo ove godine je kompanija kroz poreze doprinijela s 45 milijuna eura, a u ovih 55 godina stvorili smo i duboke veze sa zajednicom u kojoj djelujemo. U proteklih šest godina uloženo je više od 1,4 milijuna eura u društveno angažirane projekte - istaknula je Strezova-Nikolova.

image

Zoran Bogdanović, Ana Hanžeković Krznarić i Dora Strezova Nikolova

CROPIX

Zoran Bogdanović, glavni izvršni direktor Coca-Cola HBC, rekao je kako su posebno ponosni na to što su uvijek bili vodeća kompanija po broju žena na upravljačkim pozicijama. Danas taj udio danas iznosi 47,3 posto.

- Tada smo bili prva tvrtka na hrvatskom tržištu koja je objavila socijalno izvješće, a dvije godine kasnije i izvješće o održivosti. Njihovo se uvođenje smatralo hrabrim potezom jer nije postojao pravni okvir niti smjernice koje zahtijevaju da se izvještava o društveno odgovornom poslovanju - prisjetio se Bogdanović koji je danas ponosan što je svoju karijeru započeo upravo ovdje.

Coca-Cola je kroz godine, dodao je, postala "sinonim za održavanje najviših standarda".

image

Vodstvo Coca-Cole u Hrvatskoj

CROPIX

- Iako je Hrvatska jedno od manjih tržišta u našoj skupini, od početka smo imali utjecaj na krupno poslovanje. Ovo što danas slavimo je rezultat rada i truda naših ljudi koji su prije bili ili još uvijek jesu dio tima - rekao je Zoran Bogdanović.

Coca-Cola HBC Hrvatska je prošle godine smanjila ispuštanje ugljikova dioksida za 29 posto u odnosu na 2017., više od polovine svih hladnjaka (53 posto) je energetski učinkovito, sva električna energija koju koriste dobiva se iz obnovljivih i čistih izvora, a vozila tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska ne smiju biti starija od pet godina kako bi se smanjio njihov štetni učinak na okoliš. Ambalaža svih Coca-Colinih proizvoda može se ponovno oporabiti. Po litri proizvedenog napitka smanjili su potrošnju vode za 13 posto u odnosu na 2010. i ispuštanje štetnog ugljikovog dioksida za 12 posto u odnosu na 2017. godinu. Broj kalorija manji je 17 posto nego 2015., a obvezali su se smanjiti ga za 25 posto do 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:55