Zvonimir Akrap

Član Uprave OTP banke: Uz daljnju digitalizaciju usluga Ostajemo podrška našim klijentima

Bez obzira na trenutačno pozitivni makroekonomski moment, ne smijemo se uspavati, nego svi zajedno trebamo nastaviti pravodobno nalaziti odgovore na izazove koji nas očekuju

Zvonimir Akrap, član Uprave OTP banke

Svijet danas pruža jako malo vremena za pogled preko ramena i svojevrsnu retrospektivu onog što je prošlo. Promjene koje se oko nas događaju u svim društvenim sferama nastavljaju svojom brzinom višestruko nadmašivati sve već viđeno. U takvim okolnostima svi mi svakodnevno učimo i trudimo se biti bolji, kvalitetniji, bliži našim klijentima, prepoznavati unaprijed njihove potrebe, jer jednostavno u bilo kojem drugačijem scenariju vrlo se brzo sve zasluge iz prošlosti nužno pretvaraju u samo lijepe uspomene i zaostatak za konkurencijom postane prevelik da bi se i uz golem napor i stalno trčanje smanjio.

Stoga u ovoj prigodi neću previše riječi potrošiti na naš odličan poslovni rezultat u 2023., nego prije svega želim zahvaliti našim dragim i vjernim klijentima na povjerenju i poticaju da svaki dan zajedno rastemo. To nikako ne bi bilo moguće bez svih naših vrijednih zaposlenika, kolega koji predstavljaju našu najveću vrijednost i snagu.

Ta sinergija iznova je lani prepoznata od brojnih renomiranih međunarodnih magazina, pa smo ponosni dobitnici čitavog niza nagrada, od kojih izdvajam nagrade The Bankera i Global Financea za najbolju banku u Hrvatskoj u 2023. te Euromoney nagradu za izvrsnost u ESG pitanjima te u digitalnim rješenjima. Također, već tradicionalno smo ocijenjeni od strane naših klijenata kao najbolja banka skrbnik u Hrvatskoj, po specijaliziranom magazinu Global Investor.

Kao nešto što je obilježilo prošlu godinu nikako neću zaboraviti spomenuti i najveću monetarnu operaciju u povijesti naše države, uvođenje eura, koju smo zajedno s našim partnerima uspješno priveli kraju, uz nadljudske napore svih uključenih, te tako našim klijentima omogućili uspješan ulazak u novu euroeru.

Također, u jednom važnom dijelu naših proizvoda i usluga lani smo uspješno proveli agilnu transformaciju kako bismo još više poboljšali prepoznavanje potreba klijenata i ubrzali traženje prikladnih rješenja za iste. S tom praksom nastavljamo s jednakim motivima i u ovoj godini.

Nastojali smo biti uz sve naše klijente, podržati ih savjetom i kvalitetnom, pravovremenom uslugom i proizvodom koji odgovara njihovim potrebama. Vjerujemo da smo u tom cilju u velikoj mjeri i uspjeli, čemu u prilog ide i porast naših tržišnih udjela u svim segmentima kreditiranja, porast transakcijske aktivnosti klijenata po računima kod nas, kao i mnogobrojne pohvale i visok stupanj zadovoljstva iskazan od strane klijenata u neovisnim istraživanjima, a koje su za nas provodile vanjske agencije.

Sve ovo ostvareno je u turbulentnom međunarodnom okruženju, prepunom gospodarskih izazova kao što su tvrdokorna inflacija, carinski ratovi i brojna ograničenja u međunarodnoj trgovini, pa do onog najružnijeg, rata u Ukrajini i sukoba na Bliskom istoku. Nažalost, izgubljeni ljudski životi kao da su postali uobičajena vijest i navika, na koju se svjetsko gospodarstvo gotovo pa priviklo. Stoga najveća osobna, ljudska nada ostaje da će ova godina konačno donijeti pravedan mir svim napaćenim ljudima u pogođenim zemljama. U takvom okruženju hrvatska je ekonomija opet ostvarila bolji učinak u odnosu na prosjek zemalja u EU, sa stopom rasta BDP-a od 2,8%, dosegnuvši 75% prosjeka razvijenosti EU. Taj uspjeh je mahom potaknut rastom uslužnih djelatnosti, generiranih iznimnom turističkom sezonom i povećanim obujmom aktivnosti građevinske industrije. Inflacija je permanentno bila i ostala glavni problem i imala snažan negativni utjecaj na svakodnevicu svih nas, iako je kroz cijelu prošlu godinu ipak bila u značajnom padu. U isto vrijeme kompleksnost na tržištu rada postala je dio svakodnevnice svih nas.

Treba istaknuti i da su gospodarske mjere Vlade, uz oslonac na fondove EU, svojim obimom jako pomogle u zadržavanju kupovne moći i rastu osobne potrošnje. Ako s prošlosti prebacim fokus na ono što nas čeka u vremenu ispred nas, rekao bih da imamo dovoljno razloga za optimizam, ali i da ne smijemo zanemariti brojne izazove koji su prisutni kako lokalno, tako i na međunarodnom nivou. Tako bi naša ekonomija ove godine trebala rasti iznad 3%, čak nešto brže nego lani, i dalje na pogon usluga i osobne potrošnje te građevinskih radova. Za dugoročnu održivost rasta nadam se povećanom doprinosu robnog izvoza i investicija naših poduzeća, a stanje na tržištu rada i demografski trendovi ostaju ključni izazov za ostvarenje takvog cilja.

Na globalnoj razini lanci opskrbe konačno su se stabilizirali, uz izazove transporta kroz Sueski kanal, cijene energije, nakon svih ranijih šokova su trenutačno niske, no u isto vrijeme carinski ratovi se intenziviraju, svijet iz razdoblja globalizma polagano, ali sigurno klizi prema pojačanom protekcionizmu i populizmu, ratne zone su i dalje aktivne uz, nažalost, uvijek prisutan rizik aktiviranja novih žarišta. Također, dio nama najvažnijih partnerskih ekonomija i dalje pleše oko ruba recesije, što može imati utjecaja na poslovne rezultate svih naših sektora.

Iako je ECB nedavno počeo monetarno popuštati, istovremeno je blago podignuo prognozu inflacije, čime je jasno dao do znanja da taj problem ostaje sastavni dio naše svakodnevnice i u narednom razdoblju te da će trebati nešto dulje vremena da se stope vrate na ciljane razine od 2%.

Sve ovo navodim kako bih ukazao na to da se, bez obzira na trenutačno pozitivni makroekonomski moment, ne smijemo uspavati i da svi zajedno trebamo nastaviti pravovremeno nalaziti odgovore na spomenute izazove koji nas očekuju. Na tom putu ostajemo snažna podrška našim klijentima, kako kroz sve vidove praćenja njihovih kreditnih i transakcijskih potreba, tako i kroz nastavak uvođenja novih tehnologija i daljnju digitalizaciju naših usluga, kako bismo im poslovanje s nama učinili jednostavnijim i kvalitetnijim.

Uz tu poruku, uz vjeru u sposobnost i kvalitetu svih dionika hrvatskoga gospodarstva, želim svima nama zajedno jako uspješne i što manje stresne godine koje nam dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 00:07