U Varaždinu novi ‘Infobip‘

City Connect lani osnovan, a već 2020. ima 10 mil. $ prihoda

Klijenti im dolaze mahom iz SAD-a, Velike Britanije i Australije, ali zbog ugovora o tajnosti ne smiju navoditi imena
Matija Grabar, Ivica Mađura, Tomislav Bajić i Marko Dagelić imaju velike planove u Hrvatskoj i SAD-u
 Ranko Suvar/Cropix

Nakon Istre, i tamošnjeg Infobipa, i u Varaždinu brzo raste jedna nova visokotehnološka tvrtka koja kombinira usluge telekoma i IT-ja pa se jednostavno može opisati jedino kao komunikacijska kompanija. Tvrtka City Connect osnovana je lani. Na Fini je za 2019. prijavila godišnji prihod nešto ispod milijun dolara. Ove godine planira da će im prihod debelo premašiti deset milijuna dolara. Usto, tvrtka koje početkom prošle godine uopće nije bilo, sada zapošljava 425 zaposlenika od čega njih 340 u Hrvatskoj. U Varaždinskoj županiji jedan je od najvećih poslodavaca.

Marko Dagelić, suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora City Connecta, koji je prethodno sa svojim partnerima radio u Hrvatskom telekomu i Transcomu, kaže da su ove godine po broju zaposlenika narasli za šest puta. U idućoj godini navodi da će malo usporiti taj rast i 2021. godinu zaključiti s oko 650 zaposlenika, također uglavnom u Hrvatskoj.

Omnichannel tržište

"Ukupne prihodi grupe u 2020. godini očekujemo na razini 78 milijuna kuna što je rast od 800 posto u odnosu na 2019. godinu uz operativnu dobit od 13,4 milijuna kuna", kaže Dagelić.

City Connect se slično Infobipu fokusirao na takozvano omnichannel tržište. Riječ je nizu usluga koje kompanijama omogućuju da prate kupca i offline, znači mimo interneta, i online, dok surfaju na računalu ili mobitelu, odnosno da s njima budu stalno u kontaktu. No, za razliku od Infobipa, koji razvija softver, odnosno komunikacijsku platformu koja to omogućuje, City Connect je i poput agencije koja tvrtkama nudi sve te usluge na jednome mjestu i u mnogim segmentima može ih odraditi umjesto njih.

Tako većinu prihoda City Connect zarađuje od usluge koja bi se mogla usporediti s onom koju mogu pružiti kontakt centri. Od tuda im je ove godine došlo 59 milijuna kuna prihoda, a ostatak dolazi od ICT-ja i specifično različitih cloud rješenja. Usluge koje nude vrlo su raznolike. Za klijente grade virtualne telekomunikacijske mreže, poput telekoma, rade im instalacije i povezivanje softvera, poput sistemskih integratora, zatim kontaktnog centra pa čak i konzultiraju svoje klijente kako da provedu digitalnu transformaciju.

One stop shop

"Objedinjujemo sve te oblike ponude u svojevrsni 'one stop shop' u smislu integrirane komunikacije te zajedničko kreiranje određenih rješenja, a sve kako bi svojem krajnjem korisniku mogli ponuditi cjelovit i bezbrižan komunikacijski model usluge. Znači, pomažemo digitalnu transformaciju kompanija da sa svojim kupcima mogu komunicirati preko chata, društvenih medija, maila i telefona, odnosno na omnichannel način", kaže Dagelić.

Pojašnjava da na taj način biznisima ne prodaju samo klasične usluge kontaktnog centra već da im dolaze s ponudom kompleksnih ICT rješenja, koja kombiniraju cloud i telekom usluge, ne samo između gradova u Hrvatskoj i Europi već i između Europe i SAD-a. Suosnivač City Connecta kaže da nema dozvolu da spominje imena klijenata zbog ugovora o poslovnoj tajni. No, dao je primjere industrija u kojima su prisutni.

"Za veliki globalni startup iz područja dostave namirnica postali smo centralno čvorište za razmjenu govora putem interneta na području kontinenta. S druge strane, u segmentu ICT poslovanja kroz sestrinsku smo tvrtku CRATIS inovirali proizvode za zaštitu na području kibernetičke sigurnosti te smo osigurali globalnu mrežu zaštite od DDoS napada za velike digitalne agencije, internetske trgovce te platforme koje pružaju usluge iz područja igranja i klađenja", kaže Dagelić.

Navodi da im klijenti dolaze mahom iz SAD-a, Velike Britanije i Australije. Zbog tempa rasta već imaju ponudu investicijskog fonda iz SAD-a, a jedan od razloga zašto razmatraju tu investiciju, o kojoj nije želio detaljnije, je što u 2021. i sami žele u Hrvatskoj napraviti jednu od najvećih ICT investicija u Hrvatskoj. "Planiramo rasti u 2021. i narednim godinama 100 posto, nismo zaduženi, a ako se odlučimo za primiti investiciju iz SAD-a tražimo prije svega partnerski odnos, nekoga tko nam može otvoriti tržište tamo. Sa sestrinskom tvrtkom CRATIS uložit ćemo najmanje pet milijuna eura u Tier3 podatkovni centar u Varaždinu, a dio ulaganja planiramo potražiti iz vanjskih izvora", zaključuje Dagelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:45