ODGOVOR TRŽIŠTA

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale zbog straha od usporavanja gospodarstva

Snažni padovi na europskim i azijskim burzama uslijedili su nakon najgoreg dana na Wall Streetu nakon sredine 2020. godine

Ilustrativna fotografija

 Frederic J. Brown/Afp

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti da bi visoke cijene goriva mogle naštetiti gospodarskom rastu, dok su planirano ublažavanje mjera zaključavanja u Šangaju i procjene tješnje opskrbe ograničile gubitke.

Cijena barela je na londonskom tržištu za isporuke u srpnju pala u odnosu na prethodno zatvaranje 75 centi, na 108,36 dolara. Barel je na američkom tržištu bio u minusu 1,42 dolara, na 108,17 dolara, dok je u jutarnjoj trgovini potonuo na 105,13 dolara.

Cijene su na oba tržišta prema ugovorima za isporuke u sljedećem mjesecu pale za oko 2,5 posto.

Snažni padovi na europskim i azijskim burzama uslijedili su nakon najgoreg dana na Wall Streetu nakon sredine 2020. godine zbog oštrih upozorenja nekih od najvećih svjetskih trgovaca koji naglašavaju koliko ih pogađa jaka inflacija.

No nadolazeća mogućnost zabrane Europske unije na uvoz ruske nafte poduprla je cijene nafte.

U srijedu je Europska komisija predstavila plan vrijedan 210 milijardi eura kako bi prekinula oslanjanje Europe na ruska fosilna goriva do 2027. i također ubrza prijelaz na zelenu energiju.

Osim toga, zalihe sirove nafte u SAD-u pale su prošlom tjednu, a to se neočekivano smanjenje pripisuje povećanoj preradi rafinerija kao odgovoru na male zalihe naftnih proizvoda i gotovo rekordnom izvozu koji je američke cijene dizela i benzina vinuo na rekordne razine.

Korištenje njihovih kapaciteta na istočnoj obali i na obali Meksičkog Zaljeva bila je iznad 95 posto, pa su rafinerije radile blizu najviših mogućih radnih stopa.

U Kini investitori pozorno prate planove za ublažavanje mjera protiv koronavirusa od 1. lipnja u najnaseljenijem gradu Šangaju, što bi moglo dovesti do oporavka potražnje za naftom najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte danas objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u srijedu vrijedila 114,94 dolara i pojeftinila 2,24 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 14:03