Svjetska tržišta

Cijene nafte i dalje rastu, ulagači se spremaju na najgore dok čekaju Trumpovu odluku

Dow Jones ojačao je 0,39 posto, S&P 500 je porastao 0,35 posto, a Nasdaq 0,77 posto
Ilustracija, South Pars u Iranu
 Profimedia, Eyevine

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje daljnjem rastu cijene dionice Applea i jačanju energetskog sektora jer su cijene nafte dosegnule najviše razine od kraja 2014. godine.

Dow Jones ojačao je 0,39 posto, na 24.357 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 2.672 boda, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 7.265 bodova.

Pritom su porasle cijene dionica u sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a među najvećim dobitnicama bio je tehnološki sektor, s prosječnim rastom od 0,8 posto.

Uspon tog sektora ponajviše se zahvaljuje daljnjem rastu cijene dionice Applea za 0,7 posto.

Ta je dionica još prije tjedan dana bila pod pritiskom zbog špekulacija o slabljenju potražnje za njezinim glavnim proizvodom iPhoneom, no u posljednjih šest dana cijena dionice neprestano raste zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima tog tehnološkog diva.

Dodatni poticaj stigao je krajem prošloga tjedna kada je objavljeno da je Berkshire Hathaway, tvrtka u vlasništvu poznatog investitora Warrena Buffetta, povećao svoj udjel u Appleu.

Među dobitnicima je jučer bio i energetski sektor jer su cijene nafte nastavile rasti i dosegnule nove najviše razine od kraja 2014. godine.

Uspon cijena 'crnog zlata' posljedica je napetosti na tržištu dok se čeka odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o obnovi sankcija Iranu zbog nuklearnog programa.

Teheran je nakon ukidanja sankcija početkom 2016. godine ponovo preuzeo poziciju velikog izvoznika zahvaljujući sporazumu sa skupinom utjecajnih zemalja koji je predviđao ograničenje spornog nuklearnog programa.

Trump već dulje vrijeme poručuje da neće produljiti suspenziju sankcija ako europski saveznici ne isprave pogreške u međunarodnom sporazumu. Jučer je Trump najavio da će odluku o tome objaviti u utorak.

„Cijene su nafte porasle uoči objave odluke predsjednika Trumpa. Ulagači se pripremaju za najgore”, kaže Keith Lerner, strateg u tvrtki SunTrust Advisory Services.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija. Dosad je 417 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je gotovo 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 25 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.

Po svemu sudeći, u prvom ovogodišnjem kvartalu bit će zabilježen najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

No, ulagači su ipak suzdržani zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine jer, ako pregovori između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava ne uspiju, slijedi uvođenje carina na obje strane.

Uz to, ulagači se plaše jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX porastao je 1,0 posto, na 12.948 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 5.531 bod. Na Londonskoj se burzi zbog praznika nije radilo.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, dok su cijene nafte skliznule s najviših razina u tri i pol godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:25