Svjetska tržišta

Cijene nafte i dalje rastu, ulagači se plaše narušavanja ponude 'crnog zlata' iz Irana

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,7 posto, na 77,75 dolara
Crpljenje nafte, ilustracija
 Tomislav Zivkovic / Profimedia, Panthermedia

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi znatno porasli, što se ponajviše zahvaljuje skoku energetskog sektora zbog snažnog rasta cijena nafte nakon što je Washington najavio uvođenje sankcija Iranu.

Dow Jones ojačao je 0,75 posto, na 24.542 boda, dok je S&P 500 porastao 0,97 posto, na 2.697 bodova, a Nasdaq indeks 1,0 posto, na 7.339 bodova.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, više od 2 posto, u energetskom.

Cijene nafte skočile su za više od 1,7 dolara po barelu i dosegnule nove najviše razine u tri i pol godine jer se ulagači plaše narušavanja ponude 'crnog zlata' iz Irana, nakon što je američki predsjednik Donald Trump u utorak objavio da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i da će ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla dodatnih 0,7 posto, na 77,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 71,70 dolara.

Nakon jučerašnjeg skoka za 2 posto, S&P indeks energetskog sektora na dobitku je od početka godine više od 12 posto.

„Rast cijena nafte potaknuo je uspon energetskog sektora, pa se očekuje da će taj sektor zabilježiti prilično veliki rast. Mnogi analitičari očekuju snažne poslovne rezultate naftnih kompanija”, kaže Shawn Cruz, analitičar u tvrtki TD Ameritrade.

Najveći skok zarada u sedam godina

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u tekućoj sezoni objava koja se bliži kraju.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 25,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.

To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,28 posto, na 7.662 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,24 posto, na 12.943 boda, a pariški CAC 0,23 posto, na 5.534 boda.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, dok su cijene nafte dosegnule nove najviše razine u tri i pol godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji ojačale između 0,2 i 0,4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:31