POZITIVAN TREND

Cijene hrane u svijetu u padu peti mjesec zaredom: Pale su cijene biljnog ulja, šećera, mliječnih proizvoda i mesa...

Nastavak izvoza žitarica iz ukrajinskih luka pridonio je boljim izgledima za opskrbu

Žitna polja u Ukrajini

 Andrey Borodulin/Afp

Indeks cijena hrane na svjetskim tržištima UN-ove agencije za hranu u padu je već peti mjesec zaredom u kolovozu pošto je nastavak izvoza žitarica iz ukrajinskih luka pridonio boljim izgledima za opskrbu.

Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) priopćila je u petak da je njezin indeks cijena, koji prati prehrambene proizvode kojima se u svijetu najviše trguje, prošli mjesec u prosjeku iznosio 138 bodova u odnosu na revidiranih 140,7 za srpanj.

Indeks je pao s rekordnih 159,7 u ožujku, zabilježenog nakon ruske invazije na Ukrajinu.

FAO-ov indeks cijena žitarica pao je 1,4 posto na mjesečnoj razini u kolovozu. Ponovno su se otvorile ukrajinske crnomorske luke prema diplomatskom sporazumu i povoljni su izgledi za žetvu pšenice u Sjevernoj Americi i Rusiji, objavila je agencija.

No, indeks cijena kukuruza porastao je 1,5 posto prošlog mjeseca pošto je vruće i sušno vrijeme smanjilo izglede za proizvodnju u Europi i Sjedinjenim Državama, dodaje se.

Pale su cijene biljnog ulja, šećera, mliječnih proizvoda i mesa, djelomice zbog povećanih zaliha.

U odvojenoj procjeni ponude i potražnje žitarica, FAO je snizio svoju prognozu globalne proizvodnje žitarica u 2022. s 2,792 milijarde tona na 2,774 milijarde tona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 05:30