FAO-v indeks

Cijene hrane u kolovozu na najvišoj razini od veljače

Ilustracija
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Cijene hrane ponovo su u kolovozu porasle na svjetskim tržištima, dosegnuvši najvišu razinu od veljače, potaknute snažnijom potražnjom i slabijim dolarom, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u srpnju dva posto u odnosu na prethodni mjesec i u prosjeku je iznosio 96,1 bod, što je njegova najviša vrijednost od veljače, kada se koronavirus počeo širiti svijetom.

Najviše su u kolovozu porasle cijene šećera, za 6,7 posto u odnosu na lipanj, odražavajući snižene procjene proizvodnje zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Europskoj uniji i na Tajlandu i snažnu uvoznu potražnju iz Kine.

Znatno su poskupjela i biljna ulja, za 5,9 posto, predvođena palminim uljem na čiju su cijenu utjecali sporiji tempo proizvodnje i stabilna uvozna potražnja. Porasle su i cijene sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice.

Žitarice su također poskupjele u kolovozu, za 1,9 posto u odnosu na lipanj, odražavajući poskupljenje sirka zbog pojačane potražnje iz Kine. Osjetno je porasla i cijena kukuruza, za dva posto, zbog pogoršanih izgleda uroda u SAD-u.

Poskupjela je i riža pod utjecajem sezonski uvjetovane manje ponude i pojačane potražnje u Africi.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda i mesa bile su nepromijenjene u odnosu na srpanj, navodi FAO.

Pad cijena sira i punomasnog mlijeka u prahu neutralizirao je veće cijene maslaca zbog smanjenih izvoznih kapaciteta u Europi, povezanih s manjom proizvodnom mlijeka u uvjetima suše.

U kategoriji mesa niže cijene govedine, ovčetine i peradi zbog smanjene uvozne potražnje bile su protuteža skupljoj svinjetini s obzirom na nagli rast potražnje iz Kine.

Rekordna proizvodnja žitarica

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago snizio procjenu svjetske proizvodnje žitarica, koja bi i prema najnovijim procjenama trebala dosegnuti rekordnu razinu, od 2,765 milijardi tona.

Procjena je snižena najvećim dijelom zbog slabijih izgleda za urod kukruza u SAD-u, gdje je zasijana manja površina te kulture nego što se očekivalo i nedavna oluja nanijela je štete na Srednjem Zapadu.

Argentina i Brazil pak očekuju rekordnu proizvodnju kukuruza dok bi proizvodnja sirka trebala porasti šest posto u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja riže također bi ove godine trebala zablježiti novi rekord od 509 milijuna tona.

FAO je ujedno neznatno snizio procjenu ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 760,1 milijun tona, zbog sniženih procjena proizvodnje u Argentini, Europskoj uniji i SAD-u.

Globalna potrošnja žitarica u sezoni 2020/2021. trebala bi biti viša za dva posto u odnosu na sezonu 2019/2020. i iznositi 2,76 milijardi tona.

Zalihe žitarica trebale bi do kraja sezone u 2021. godini porasti 1,7 posto, na 895,5 milijuna tona.

FAO očekuje i gotovo isti postotni rast obujma globalne trgovine žitaricama, na 441,4 milijuna tona, zbog očekivanog većeg izvoza riže i žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 19:22