Svjetska tržišta

Cijene dionica snažno su porasle zbog rasta zapošljavanja u SAD-u

Bolji od očekivanih rezultata o zapošljavanju ohrabrili su ulagače
Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle jer su bolji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju u SAD-u ohrabrili ulagače, pa je većina indeksa zabilježila dobitke i na tjednoj razini.

Dow Jones ojačao je jučer 219 bodova ili 0,90 posto, na 24.635 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,08 posto, na 2.734 boda, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 7.554 boda.

Snažan rast cijena dionica zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo podacima o zapošljavanju u SAD-u. U svibnju je broj zaposlenih porastao za 223 tisuće, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula na 3,8 posto, najnižu razinu u 18 godina.

Više nego što se očekivalo porasle su i plaće, za 0,3 posto na mjesečnoj razini, što je kod nekih ulagača izazvalo bojazan da bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata u ovoj godini.

No, većina analitičara ipak nije previše zabrinuta.

„Podaci o rastu plaća pomalo su zabrinjavajući, no nedovoljno da bi preplašili ulagače”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Ulagače je ohrabrilo i to što se u Italiji ipak formirala koalicijska vlada, pa su izbjegnuti prijevremeni parlamentarni izbori, a pozitivno je na tržište utjecala i vijest da bi se 12. lipnja ipak mogao održati summit između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Zahvaljujući tome, splasnule su geopolitičke tenzije, pa su jučer u drugi plan pale i trgovinske napetosti, nakon što je dan prije Washington objavio da je uveo carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika.

Premda su sve te zemlje zaprijetile protumjerama, to nije jučer osobito utjecalo na tržište.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora dosegnuo rekordnu razinu.

Zahvaljujući jučerašnjem rastu, S&P 500 zabilježio je u proteklom tjednu dobitak od 0,5, a Nasdaq indeks od 1,6 posto. No, Dow Jones oslabio je 0,5 posto na tjednoj razini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7.701 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 12.724 boda, a pariški CAC 1,24 posto, na 5.465 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:11