'Nema nam druge'

Cijena ribe mogla bi pasti 60 posto

Glavni razlog ovog pada cijena ribe nije pretjerana kupnja smrznutih hobotnica, lignji ili filea ribe, nego njihov kratki rok upotrebe nakon ulova
 Paun Paunović / CROPIX

Ako se ovako nastavi s koronavirusom, nema nam druge nego sniziti cijenu ribe kako bi se u ovoj proljetnoj dobroj sezoni ribolova nastavio naš posao na moru i kopnu te kako bismo sačuvali radna mjesta na barkama i na štandovima gdje prodajemo svoj ulov. Spremni smo smanjiti cijene i do 60 posto, što bi nam jamčilo da ćemo barem pokriti troškove hladnog pogona, rekli su nam jučer zabrinuti ribari na Dolcu i Trešnjevačkoj tržnici.

Sve manji broj kupaca na tržnicama, gdje svakodnevno dolazi svježa riba koju kupuju Zagrepčani na gotovo 26 lokacija, ali i otkazivanje narudžbi ribljih restorana ponukalo je ribare da se odluče na ovaj pokušaj spašavanja branše.

- Još prošli vikend nije bio loš u prodaji, iako sam na kraju radnog dana po promotivnim cijenama prodavao škampe kojima je bila sezona punog mjeseca i bila bi prava šteta da propadnu. Naše barke su na moru spremne dopremiti dovoljno ribe koja će biti izrazito pristupačna - rekao nam je jučer Toni Dokupil, ribar koji je na tržnici Dolac poznat po svježem ulovu iz Jadranskog mora.

Pristupačna cijena

Dakako, glavni razlog ovog pada cijena ribe nije pretjerana kupnja smrznutih hobotnica, lignji ili filea ribe, nego njihov kratki rok upotrebe nakon ulova.

Dok se neke ribe mogu duže čuvati u zamrzivaču, naši sugovornici procjenjuju da se mala plava riba koja je najhranjivija omega 3 mastima može svježa konzumirati dva dana, a ona je sada najzastupljenija i umirovljenici ju kupuju jer je cjenovno pristupačna. Poslije ju je najbolje termički obraditi u receptima poput savora, s lukom i rajčicom, pa takva može u običnom hladnjaku biti jestiva više od sedam dana.

Ribari su nam jučer otkrili da se jako dobro prodaju i muzgavci, koji su sve jeftiniji, a kad ih se gurmanski skuha, ne zaostaju za daleko skupljim sipama i ostalim muzgavcima koji su pogodni za salate.

Oporavak

I dok su ribari kovali planove za spašavanje obrta snižavanjem cijena, na donjem dijelu Dolca mesnički obrti su se oporavili od nestašice mesa i imali su ga u dovoljnim količinama do završetka rada, oko 14 sati. Da su se Zagrepčani okrenuli zdravoj hrani svjedoči nam Mirjana Ročić, Prigorka koja i u ovim poznim zimskim danima prodaje svoj legendarni kiseli kupus.

- Nakon mesa, ljudi se konačno sjete i našeg tradicionalnog lijeka za gripu, pa i za tu koronu, a to su kiselo zelje i češnjak, koje kod mene sve češće kupuju. Za ovakve kao što ste vi uvijek imam i rasola -rekla nam je Mirjana.

Po povratku, oko podneva, na Trešnjevačkoj tržnici zatičemo puno bolju opskrbu mesom nego proteklih dana. Piletine ima dovoljno, ako ne sirove, onda pečene, a mesnice koje početkom tjedna nisu imale junetine i svinjetine za faširance sada ih imaju u izobilju.

Izgleda da je logistika proradila, pa su tako i dvije mesnice (koje su na praznim policama donedavno poslijepodne penzionerima nudile bifteke za 180 kuna po kilogramu, dok su oni tražili piletinu) svoje skupe manekene povukli u hladnjače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:09