PIVOVARE UPOZORAVAJU

Cijena piva mogla bi skočiti i do 30 posto! Troškovi rastu, a nema ni vozača. Doći će do nestašice boca

Najbolja stvar koju Nijemci mogu učiniti je vratiti staklene boce trgovcima što je prije moguće

Paulaner

 Home Bird/Alamy/Alamy/Profimedia/Home Bird/Alamy/Alamy/Profimedia

Njemačke pivovare upozoravaju da bi ovog ljeta moglo doći do nestašice pivskih boca zbog rastućih troškova proizvodnje i nedostatka vozača kamiona.

Situacija je vrlo napeta, rekao je za njemački list Bild Holger Eichele, glavni izvršni direktor Saveza njemačkih pivara i kazao kako će nedostatak staklenih boca uglavnom utjecati na male i srednje pivovare.

Pivari moraju platiti 80% više za nove staklene boce nego prije godinu dana. Cijena piva također raste.

Jedan od razloga nestašice je povećanje cijena energenata što uzrokuje povećanje cijene proizvodnje staklenih boca, ističe glasnogovornik staklarske industrije za Bild.

Osim toga, Eichele ističe da nedostatak vozača kamiona otežava održavanje lanaca opskrbe.

Kao rezultat toga, troškovi novih staklenih boca gotovo su se udvostručili, stoga bi cijena njemačkog piva mogla porasti i do 30 posto.

Nedostatak boca vjerojatno će najviše pogoditi manje pivovare, jer se obično prve opskrbljuju veće tvrtke.

Eichele kaže kako je najbolja stvar koju Nijemci mogu učiniti je vratiti staklene boce trgovcima što je prije moguće, savjetujući potrošače da ne 'gomilaju prazne boce u podrumu'.

Staklene boce, koje su uobičajene u Njemačkoj, prodaju se uz mali polog, a od pivopija se očekuje da ih vrate u dućan kada dobiju sljedeću rundu.

Limenke, koje se koriste drugdje u svijetu, daleko su rjeđe i mnoge pivovare koriste prilagođene boce koje je teško zamijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:41