stečaj?

Cijena od sedam kuna po dionici Dalekovoda ‘potpuno je nerealna‘

Tvrtka bi mogla otići u stečaj, upozoravaju upućeni, i zbog činjenice da tijekom 2020. godine nije plaćala dugove iz predstečajne nagodbe





 
 Damir Krajac/Cropix

Tvrtka Dalekovod još je prije deset dana na Zagrebačkoj burzi objavila informaciju da je društvo Inspire Investments dužno do 2. veljače 2021. prodati svu imovinu fonda Inspirio FGS. Taj fond upravlja s četiri tvrtke - Energija Gradec, Zagreb Montaža, Podatkovni centar Križ i Dalekovod. Informacija o nužnosti prodaje sve imovine fonda Inspirio u javnosti nije pobudila poseban interes iako bi to u konačnici moglo dovesti i do stečaja Dalekovoda s otprilike 1000 zaposlenih te ugroziti provedbu nekih značajnih projekata.

Suprotno tržišnoj logici

Većinski vlasnik Dalekovoda je tvrtka Konsolidator koja ima 60,68 posto dionica tvrtke, a njegov većinski vlasnik upravo je fond Inspirio sa 66,66 posto vlasništva. Drugi vlasnik je Fortenova sa 33,33 posto. Najveći je vlasnik fonda Inspirio, pak, HBOR sa 50 posto, dakle država. Fortenova ima 26 posto, a mirovinski fondovi i Croatia osiguranje preostalih oko 24 posto.

Fondovi gospodarske suradnje osnovani su 2010. s rokom trajanja od 10 godina i mogućnošću produljenja roka za dvije godine. Upravljačko društvo Inspire Investments u vlasništvu Krešimira Kukeca i Dinka Novoselca zatražilo je od investitora produljenje fonda za još dvije godine, no sudeći prema objavi na Burzi, to nisu dobili.

Na informaciju o skoroj prodaji imovine fonda, tržište je reagiralo suprotno tržišnoj logici. Cijena dionice Dalekovoda na burzi porasla je za više od četiri posto. No, količina dionica kojima se trgovalo bila je vrlo mala pa su poznavatelji prilika ocijenili da nije riječ o ozbiljnim kupcima. No, problem je to što se tako nerealno podiže cijena dionice. Naši sugovornici navode da su sada pred vlasnicima fonda dvije mogućnosti: prije prestanka djelovanja Fonda prodati nekome tko želi kupiti sva ulaganja ili imovinu fonda rasprodati zainteresiranima pa podijeliti novac koji prikupe. Prema neslužbenim informacijama, suvlasnici fonda još nisu postigli dogovor što učiniti, a krajnji rok prodaje se bliži.

U slučaju da netko kupi tvrtku Konsolidator, po bilo kojoj cijeni, on bi morao dati javnu ponudu, a preuzimanje Dalekovoda po ponderiranom prosjeku cijene po kojom se trgovalo dionicama u posljednja tri mjeseca trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Ona se, prema prvim izračunima, kreće oko sedam kuna. Ako se to uzme u kalkulaciju, proizlazi da bi novi potencijalni vlasnik morao platiti oko 70 milijuna kuna za preuzimanje vlasništva nad Dalekovodom, a to je, tvrde naši sugovornici, iznimno nerealna visoka cijena.

PPD nije zainteresiran

Ako se u Konsolidatoru odluče za opciju puštanja u prodaju dionica na burzi, to bi moglo dovesti do raspršivanja vlasništva na stotine malih dioničara. U slučaju da nitko ne kupi više od 25 posto vlasništva, Dalekovod ne bi imao prevladavajućeg vlasnika koji može donositi odluke. A u trenutačnoj lošoj financijskoj situaciji u kojoj je kompanija, to bi moglo dovesti do, tvrde nam sugovornici, stečaja tvrtke i otkaza. Tvrtka bi mogla otići u stečaj, upozoravaju upućeni, i zbog činjenice da tijekom 2020. godine nije plaćala dugove iz predstečajne nagodbe iako je to morala po zakonu. To znači da bi tvrtka, po sili zakona, mogla otići u stečaj ako netko od vjerovnika to prijavi Trgovačkom sudu. U ovom se trenutku dugovanja na temelju nagodbe, kako se može čuti u poslovnim krugovima, kreću oko 41,19 milijuna kuna.

U javnosti se više puta pojavila informacija da PPPD otkupljuje dugove Dalekovoda kako bi ušao u vlasničku strukturu tvrtke. U PPD-u na naš upit su odgovorili da su nekoliko puta kupili neke dugove Dalekovoda, ali da su ih prodali nakon nekoliko dana. Nismo zainteresirani za ulazak u vlasničku strukturu Dalekovoda - ističu u PPD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:14