SLABLJENJE POTRAŽNJE

Cijena nafte na najnižoj razini u više mjeseci: Barel na londonskom tržištu košta 94,37 dolara

Prošlog je tjedna središnja banka Engleske (BoE) upozorila na dugotrajnu recesiju u Velikoj Britaniji.
 Pascal Pochard-casabianca/Afp

Cijene nafte u ponedjeljak su se kretale oko najnižih razina u više mjeseci, budući da je dugotrajna zabrinutost oko slabljenja potražnje zbog loših gospodarskih izgleda nadišla pozitivne gospodarske podatke iz Kine i SAD-a.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 55 centi, na 94,37 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 76 centi nižoj cijeni, od 88,25 dolara.

Cijene na londonskom i američkom tržištu prošlog su tjedna pale na najnižu razinu od veljače. Na londonskom su bilježile najveći tjedni pad od travnja 2020., za 13,7 posto. Na američkom tržištu cijene su pale za 9,7 posto budući da je briga oko recesije koja utječe na potražnju za naftom smanjila cijene.

Cijene na oba tržišta nadoknadile su neke gubitke u petak nakon što je rast broja zaposlenih u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, neočekivano ubrzao u srpnju.

Kina je u nedjelju također iznenadila tržište rastom izvoza koji je bio brži od očekivanog.

Vodeća svjetska uvoznica sirove nafte - Kina, dopremala je 8,79 milijuna barela sirove nafte dnevno (bpd) u srpnju, što je porast u odnosu na lipanj kada je uvezla najmanju količinu u četiri godine. Ipak, uvoz je još uvijek 9,5 posto manji nego godinu ranije, pokazuju carinski podaci.

U Europi je izvoz ruske sirove nafte i naftnih proizvoda nastavio teći uoči nadolazećeg embarga Europske unije koji će stupiti na snagu 5. prosinca.

Prošlog je tjedna središnja banka Engleske (BoE) upozorila na dugotrajnu recesiju u Velikoj Britaniji.

Potražnja za benzinom u SAD-u nastavlja slabiti unatoč padu cijena na benzinskim postajama, dok zalihe rastu.

Po pitanju proizvodnje u SAD-u, energetske tvrtke prošlog su tjedna smanjile broj naftnih platformi najviše od rujna, što je prvi pad u zadnjih 10 tjedana.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 100,01 dolara, što znači da je oslabio 1,18 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:32