Riječi stručnjaka

'Cijena nafte je dramatično pala, ali to nas ne bi trebalo veseliti, stanje nije dobro'

Energija je, ja bih rekao, osnovni pokazatelj gospodarskog zdravlja svjetske ekonomije
Igor Dekanić, naftni stručnjak
 CROPIX

Naftni stručnjak i sveučilišni profesor Igor Dekanić u razgovoru za N1 objasnio je dramatični pad cijene nafte i zašto se tome ne bismo trebali veseliti.

"Ovo što se dogodilo u jednom trenutku u SAD-u je ono što bi informatičari rekli jedan tržišni glitch. U jednom trenutku je nestalo potražnje i cijena je otišla u minus. Ta cijela trgovina je lutrija očekivanih cijena. U jednom trenutku su pričuve bile toliko pune da se dogodilo da je cijena otišla u minus. Prodavatelji su davali drugima novac da uzmu njihovu naftu", objasnio je Dekanić.

To, napominje, nije dobra stvar za svijet, ali ni nas, kao ni za male poduzetnike.

"Iz nekoliko razloga. Dramatični padovi cijena nafte izazivaju pad cijena i ostalih energenata. Pad cijena energenata je zapravo funkcija buduće očekivanje potražnje. To znači zapravo da svijet očekuje da će biti kriza i da neće biti razvoja. To je osnovni pokazatelj. Energija je, ja bih rekao, osnovni pokazatelj gospodarskog zdravlja svjetske ekonomije. Ako ona jako oscilira ili je jeftina, stanje nije dobro.

Druga stvar je u tome što u Hrvatskoj 2/3 cijene goriva na benzinskim crpkama ide državi. Prema tome, manja potražnja, manje cijene, manji prihod državnog proračuna i države imaju manje sredstava za spašavanje gospodarstva koje su na izdisaju. Zato se ne bismo trebali previše veseliti. Pogotovo zato jer oni koji to jedino mogu iskoristiti, a to su privatni vozači i vlasnici transportnih tvrtki, ne mogu to iskoristiti jer ta privreda i ta trgovina ne radi", pojasnio je naftni stručnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:58