Novi naftni šok

Cijena litre benzina u budućnosti skače na 30 kuna? Stručnjak ne odbacuje tu mogućnost

Štern: 'U svijetu nafte sve je moguće, posebno ako se posloži nekoliko čimbenika'
Ilustracija: naftno polje u Bahreinu, čovjek toči benzin i naftna platforma Corpus Christi u Meksičkom zaljevu
 Profimedia, Alamy, Zuma Press, First Light

Hoćemo li u doglednoj budućnosti litru benzina plaćati 30 kuna, a možda i više? Ako je suditi po prognozama Pierrea Anduranda, jednog od naftnih stručnjaka, upravo to je scenarij koji bi nam se za koju godinu mogao dogoditi!

Naime, kako je Andurand napisao na Twitteru, a prenio je Bloomberg, "nije nemoguće" da za koju godinu cijena barela nafte naraste i na 300 američkih dolara. Glavni razlog za to Andurand vidi u sadašnjem oklijevanju vodećih naftnih kompanija u svijetu da ulažu u novu proizvodnju. U uvjetima kada je potražnja za crnim zlatom jaka, a ponuda se smanjuje, to bi moglo dovesti do novog naftnog šoka.

"Ako cijene nafte dovoljno brzo ne budu porasle, cijena od 300 USD po barelu za koju godinu nije nemoguća", napisao je Andurand, a prenosi Bloomberg. Dodao je i kako tako visoke cijene crnoga zlata neće ubiti ekonomiju.

Naftni udar nije nemoguć

Ma kako ove prognoze zvučale katastrofično i, nadajmo se, teško ostvarive, i dio domaćin naftnih stručnjaka kaže da novi naftni udar nije nemoguć.

- U svijetu nafte sve je moguće, posebno ako se posloži nekoliko čimbenika. Sjetimo se samo zadnjeg tromjesečja 2008., kada je cijena barela nafte prešla 140 USD - upozorava Davor Štern, energetski stručnjak.

Ukazuje i na faktore koji će u narednom razdoblju određivati cijenu crnoga zlata na svjetskom tržištu. To su, ističe Štern, mogućnost ulaska Rusije u OPEC, organizaciju zemalja izvoznica nafte, zatim, na razmjerno niske cijene nafte zadnjih godina, nedovoljnu proizvodnju naftnih kompanija i rast servisnih troškova s kojima se one suočavaju, kao i na dosad uglavnom neuspješne pokušaje da se nafta zamijeni drugim energentima. Posebna je, pak, priča složena geopolitička situacija u svijetu, u kojoj je postalo gotovo nemoguće predvidjeti kada bi i gdje mogao izbiti novi rat, i to upravo na naftom bogatom Bliskom istoku. Uz to, dodaje Štern, kada krenu špekulacije o cijenama, tržišta brzo reagiraju, a onda je, opet, samo nebo granica.

- Šanse da se ostvari takav scenarij, po meni, nisu velike, ali ne možemo ga isključiti. Ako do toga dođe, bio bi to jak naftni šok, na razini onog iz 1973. godine - upozorava Štern.

Zanimljivo je da se ovakve prognoze kretanja cijena crnoga zlata pojavljuju u trenutku kada i iz nekih od najvećih izvoznika nafte u svijetu, poput Saudijske Arabije, dolaze uvijena upozorenja da bi cijene nafte mogle nastaviti rasti. Tako je ovih dana Khalid Al-Falih, saudijski ministar nafte, napomenuo kako bi cijena nafte mogla nastaviti rasti i prijeći aktualnu razinu od oko 75 USD po barelu.

- U prošlosti smo imali znatno više cijene, dvostruko veće od sadašnjih - kazao je Al-Falih, a prenosi Bloomberg. Dodao je kako tako visoke cijene nafte ne bi uzrokovale gospodarsku štetu.

Inflacijski okidač

No, Štern upozorava da bi takav rast cijena nafte o kojem govori Andurand svijet gotovo sigurno bacio u novu recesiju. K tome, takav rast cijena crnog zlata jako bi se odrazio i na inflaciju. Ne samo, naime, da bi znatno porasle maloprodajne cijene benzina, koje bi u Hrvatskoj, upozorava Štern, mogle doseći, pa i prijeći, 30 kuna po litri, nego bi takav skok bio okidač i za rast drugih cijena.

Naravno, u ovom trenutku scenarij o kojem govori Andurand još uvijek više izgleda kao znanstvena fantastika nego kao realnost. Štoviše, malo tko od analitičara očekuje da bi cijene nafte u dogledno vrijeme mogel ostvariti veliki rast. No, kako nas iskustvo uči, u svijetu nafte, baš kao i u svijetu geopolitike, sve je moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:19