DO 50 POSTO SKUPLJE

Cijena Hrvatima omiljene slastice, čini se, odletjet će u nebo. Najgore od svega što bi se mogao promijeniti i okus!

Veliki proizvođači razmatraju zamjene za kakaovac zbog rekordnih cijena. Jedno od rješenja koje se istražuje je djelomična zamjena kakaovca jeftinijim sirovinama

Ilustrativna fotografija

 Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/Cropix

U trenucima kada se globalna inflacija usporava, cijena jednog proizvoda krenula je u suprotnom smjeru. Čokolada – omiljeni svakodnevni užitak – u 2025. godini mogao bi postati luksuz.

Cijena kakaovca, osnovne sirovine u proizvodnji čokolade, u posljednjih godinu dana gotovo se utrostručila, dosegnuvši razine koje tržište nije zabilježilo desetljećima. Tek u ožujku zabilježen je prvi pad – od gotovo 19 posto – no analitičari upozoravaju da je riječ o privremenoj korekciji, a ne preokretu trenda.

U ožujku 2025. cijena kakaovca premašila je tako 9.000 američkih dolara po toni, najvišu razinu u povijesti. Rast su potaknuli ekstremni vremenski uvjeti u zemljama proizvođačima – osobito Obali Bjelokosti i Gani – gdje su suše i bolesti usjeva ozbiljno narušile berbu. Istodob...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2025 17:21