ZAHTJEVI BANAKA

Cijena fiksiranja kamatnih stopa: Dodatak ugovoru o kreditu negdje košta 400 eura, a negdje besplatan

Iako banke pozivaju klijente sa stambenim kreditima da se zaštite od rizika, procedura prema kojoj to čine često je zbunjujuća

Marko Primorac i Boris Vujčić

 Ranko Šuvar/Cropix

Klijente koji imaju stambene kredite s promjenjivom kamatnom stopom banke već dulje potiču da ih fiksiraju, a kako je postalo očito da otplate kredita ubrzano rastu, proteklih mjeseci značajno je povećan i odaziv. Očekujući jednostavnu proceduru, brojni dužnici, čini se, prilično su iznenađeni zahtjevima koje banke pred njih postavljaju. Usto, njihova praksa prilično je različita, pa u konačnici i sam trošak.

Prema riječima jednog klijenta Zagrebačke banke, trošak su mu procijenili na 400 eura, a uključuje solemnizaciju dodatka ugovoru i novu procjenu vrijednosti nekretnine. Kako mu je promjenjiva kamatna stopa vezana uz NRS, koji se ipak povećava znatno sporije od euribora, dvoji da li mu se to uopće isplati. No, financijski stručnjaci računaju da bi u idućih godinu-dvije mogao porasti i NRS. Ako bi to bilo za oko jedan postotni poen, rata kredita bi porasla, procjenjuje se, za pet do sedam posto.

Euribor ili NRS

Kod većine ostalih banka, uključujući PBZ, Erste i OTP, trošak predstavlja samo ovjera dodatka ugovoru kod javnog bilježnika, što u pravilu stoji nekoliko stotina eura. Klijenti HPB-a, pak, navode da su taj posao uspjeli obaviti bez ikakve naknade. Oni koji u PBZ-u koriste NRS, a ne euribor, međutim, žale se da uopće nemaju mogućnost ugovoriti fiksnu kamatnu stopu.

Upite o proceduri i trošku fiksiranja kamatnih stopa uputili smo u šest većih banaka, pri čemu su tri od njih poslale objašnjenja - PBZ, OTP i Erste - dok odgovor nije bilo moguće dobiti od Zagrebačke banke, RBA i HPB-a.

U PBZ-u pojašnjavaju da korisnicima stambenih kredita s promjenjivom kamatnom stopom vezanom uz šestomjesečni euribor omogućuju promjenu uvjeta ugovaranjem fiksne kamatne stope za prestalo razdoblje otplate "uz sklapanje dodatka ugovora o kreditu koji se ovjerava kod javnog bilježnika".

Nemaju dodatnih troškova niti naplaćuju naknadu za izmjenu uvjeta, navode. Istodobno u PBZ-u potvrđuju da se navedena ponuda, "zbog volatilnosti euribora", odnosi na kredite s promjenjivom kamatnom stopom vezanom uz šestomjesečni euribor, što znači da klijenti s NRS-om nemaju mogućnost fiksiranja kamatne stope. No, dodaju da banka u redovnoj ponudi ima mogućnost refinanciranja kredita "po uvjetima iz aktualne ponude banke ako su ispunjeni uvjeti za realizaciju novog kredita".

Klijenti OTP-a koji žele fiksirati kamatnu stopu mogu računati na javnobilježničke troškove vezane uz solemnizaciju ugovorne dokumentacije. "Troškovi javnog bilježnika naplaćuju se od strane i sukladno tarifama javnih bilježnika, a ovise o visini kredita te uključenim sudionicima", kažu u toj banci.

Ne naplaćuju naknade za obradu kredita i prijevremeni povrat, naglašavaju, niti imaju trošak procjene nekretnine "s obzirom na to da se ne radi o novoj ili povećanoj izloženosti klijenata". Od početka veljače OTP ima u ponudi i "potpuno novi proizvod, stambeni kredit uz fiksnu kamatnu stopu za cijeli period otplate kredita".

Tisuću klijenata

Kako bi se klijenti osigurali od eventualnog rasta referentne kamatne stope u budućnosti, u Erste banci kažu da već godinama nude mogućnost promjene kamatne stope iz promjenjive u fiksnu ili kombiniranu. "Riječ je o jednostavnoj proceduri koja uključuje potpisivanje aneksa ugovoru te njegovu solemnizaciju.

Osim troškova javnog bilježnika, sama promjena kamatne stope ne iziskuje dodatne troškove za klijenta", ističu. Zadnjih mjeseci bilježe pojačan interes klijenata za fiksiranjem kamatne stope, a još veći interes očekuju u razdoblju koje slijedi. Tijekom prošle godine nešto više od 1000 klijenata u toj banci promijenilo je promjenjivu kamatnu stopu s euriborom iz promjenjive u fiksnu ili kombiniranu.

Trenutačno je u toj banci 53% kredita vezano uz fiksnu kamatnu stopu, 29% uz kombiniranu, a 18% uz promjenjivu. Lani je čak 70% kredita odobreno uz fiksnu, 29% uz kombiniranu, a samo 1% uz promjenjivu. U slučaju stambenih kredita, 33% ih je odobreno uz fiksnu kamatnu stopu, a 67% uz kombiniranu.

Najviša kamatna stopa dignuta na 3,75 posto

Na neizbježni rast kamatnih stopa upućuje i najnoviji poziv APN-a upućen ovih dana bankama za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih stambenih kredita. U njemu stoji da efektivna kamatna stopa (EKS) za prvih pet godina otplate kredita ne smije biti veća od 3,75 posto.

Prije godinu dana APN je prihvatio ponude 14 banaka s kamatama u rasponu od 1,99 do 3,50 posto. Kao jedan od uspjeha projekta APN je navodio upravo smanjenje EKS-a s 3,35% 2017. na 2,17% 2021. S istekom subvencioniranog razdoblja rastu i kamatne stope.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:58