SNAŽAN RAST

CIAK Grupa nastavlja s velikim akvizicijama: ‘Cilj nam je postati lider sektora u južnoj i istočnoj Europi‘

Sim Impex, koji je kupila CIAK Grupa, jedan je od vodećih nezavisnih distributera autodijelova u Bosni i Hercegovini

CIAK AUTO, trgovina auto dijelova.

 Željko Puhovski/Cropix

CIAK Grupa nastavlja sa svojim akvizicijama u južnoj i istočnoj Europi, gdje se želi pozicionirati kao lider u distribuciji rezervnih dijelova i automobilske opreme.

Nakon što su prošle godine preuzeli slovensku tvrtku Potokar, sada su preuzeli i Sim Impex iz Bosne i Hercegovine. Iznos akvizicije nije poznat, a proces je započeo sredinom travnja ove godine, kada su iz Grupe naveli da se za izvršenje transakcije čeka odobrenja nadležnih tijela.

CIAK Grupa je prije tri godine kupila i Next Auto iz Podgorice, zagrebački Trgometal, a početkom prošle godine preuzela je lokalno poslovanje njemačke tvrtke Stahlgruber.

Sim Impex iz Banje Luke jedan je od vodećih nezavisnih distributera automobilskih dijelova u Bosni i Hercegovini. Lani je ostvario više od 21 milijun eura prihoda. Zapošljava 245 ljudi na 33 lokacije diljem BiH.

Osim Impexa, CIAK, čiji je većinski dioničar, osnivač i predsjednik Uprave Ivan Leko, prije nekoliko je godina u Bosni i Hercegovini preuzeo i tvrtku Auto Milovanović, također iz Banje Luke.

Poslovanje Grupe

U prvoj polovici ove godine konsolidirani prihodi CIAK Grupe iznosili su više od 154 milijuna eura te su u odnosu na isti period prethodne godine viši za 22 posto.

Iz tvrtke poručuju kako je važno napomenuti da organski rast čini gotovo 90 posto rasta konsolidiranih prihoda kao i realizirane EBITDA-e. Istovremeno realizirane kapitalne investicije iznose više od 7 milijuna eura te su u odnosu na isti period prošle godine veće 45 posto. Neto dug po kreditima i zajmovima dosegnuo je 78,15 milijuna eura, što je porast od 36 posto u odnosu na isto razdoblje 2023.

Ovoga ljeta CIAK Grupa sklopila je ugovor o dugoročnom sindiciranom kreditu (posebna vrsta kredita koja obuhvaća dvije ili više prvorazrednih banaka kao kreditora, svaka s udjelom u kreditu, a jedna djeluje kao agent) u iznosu od 57 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 10:15