OpenAI u Europi

ChatGPT ponovno aktivan u Italiji, ali ne prestaje zabrinutost po pitanju zaštite podataka

Njemačka se pridružila zemljama koje ispituju način na koji ChatGPT upotrebljava osobne podatke

Ilustrativna fotografija

 Ascannio/Alamy/Alamy/Profimedia/Ascannio/alamy/alamy/profimedia

ChatGPT ponovno je aktivan u Italiji nakon što je OpenAI riješio probleme vezane uz zaštitu podataka koje je talijansko regulatorno tijelo prepoznalo u ožujku, piše Reuters. Državno tijelo za zaštitu podataka poznato kao ‘Garante‘, u ožujku je privremeno zabranilo ovaj popularni chatbot zbog sumnje da prilikom skupljanja podataka krši pravila privatnosti.

- ChatGPT ima nedostatak bilo kakve pravne osnove koja opravdava masovno prikupljanje i pohranu osobnih podataka za "treniranje" chatbota - komentirali su iz Garantea prošli mjesec.

Osim toga, zamjerali su mu što nije provjeravao dob korisnika ChatGPT-a koji bi, po pravilu, trebali imati 13 ili više godina. Garante je OpenAI-u dao rok do ove nedjelje da pronađe rješenja kako bi njihov chatbot nastavio raditi u ovoj europskoj zemlji koja je prva izrazila zabrinutost oko njihova načina rada, a tvrtka se toga i držala.

U petak su tako objavili da će povećati vidljivost svoje politike privatnosti, ali i osigurati novi obrazac za korisnike Europske unije koji će im omogućiti da ostvare svoje pravo na prigovor na korištenje osobnih podataka za obuku umjetne inteligencije. Osobe koje se žele ‘izbrisati iz pamćenja‘ ChatGPT-a moći će popuniti i dostaviti obrazac sa svojim zahtjevom.

Garante je zadovoljan učinjenim promjenama koje vidi kao "korake koji su poduzeti kako bi se tehnološki napredak kombinirao s poštivanjem ljudskih prava". Dodali su kako se nadaju da će OpenAI nastaviti s usklađivanjem s europskim propisima o zaštiti podataka.

Zabrinutost po pitanju zaštite osobnih podataka time nije nestala. Nekoliko dana ranije Njemačka se pridružila zemljama koje ispituju način na koji ChatGPT upotrebljava osobne podatke. Njihova su regulatorna tijela za zaštitu podataka sastavila pitanja za OpenAI, a odgovor očekuju do 11. lipnja.

- Od OpenAI-ja tražimo informacije o pitanjima koja proizlaze iz Europske opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). Želimo znati je li provedena procjena utjecaja na zaštitu podataka i jesu li rizici zaštite podataka pod kontrolom - rekla je Marit Hansen, povjerenica za sjevernu državu Schleswig-Holstein.

Njemačke vlasti, dodala je, ovim setom pitanja žele provjeriti informira li OpenAI dovoljno ljude čije podatke koristi da imaju pravo na pristup, ispravak ili čak brisanje svojih podataka. Osim toga, regulatori su posebno zabrinuti zbog obrade podataka koji se odnose na maloljetnike.

Primjera zabrinutih europskih zemalja ima još. Francuski regulator rekao je ranije ovog mjeseca da je otvorio službeni postupak nakon što je primio pet pritužbi, dok je španjolska agencija za zaštitu podataka AEPD pokrenula istragu o softveru i njegovom američkom vlasniku, piše irski The Journal. Talijanski Garante je pak poručio kako će nastaviti svoju istragu ChatGPT-a i suradnju s posebnom radnom skupinom.

Europski odbor za zaštitu podataka, tijelo koje ujedinjuje europske nacionalne nadzornike privatnosti, ranije ovog mjeseca osnovao je radnu skupinu za koja će se baviti trenutno najpopularnijim predstavnikom umjetne inteligencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:09