Ulaganja

Četiri luke provode infrastrukturne projekte vrijedne 222 milijuna kuna

Zlatko Komadina: Neće biti nepredviđenih troškova
Ilustracija, Crikvenica
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Četiri županijske lučke uprave - Cres, Crikvenica, Krk i Mali Lošinj - provode pet infrastrukturnih projekata koji se financiraju sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a ukupna im je vrijednost više od 222 milijuna kuna, rečeno je u srijedu na savjetovanju za korisnike projekata koji se financiraju iz tog programa.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina tom je prigodom istaknuo kako je svaka županijska luka "pod projektnom pričom" i u tijeku je izgradnje - u Crikvenici zapadnog dijela luke, novi projekt Mrtvaška povezuje Lošinj s Ilovikom, projekt Unije, u Cresu zapadna obala i novi lukobran te nautički vezovi u Baški.

"Projekti su 'težine' od 30 do 60 milijuna kuna, ukupne vrijednosti više od 222 milijuna kuna. Kandidirali smo ih Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, svi su prošli i ogromno je financiranje pod nadzorom Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU", rekao je Komadina, dodajući kako su i organizirali savjetovanje da bi svi uvidjeli ozbiljnost projekata i kvalitetu provedbe te da ne bi bilo nepredviđenih troškova.

Savjetovanju su organizirali Primorsko-goranska županija i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), a korisnici su mogli dobiti više informacija o načinu provođenja programa, razmjene pozitivna iskustva te mogućim potencijalnim rizicima u provedbi.

Predstavnici SAFU pritom su upozorili na najčešće pogreške u pripremi i provedbi postupaka nabave, a pomoćnica ravnatelja SAFU-a Ana Čarić Perković istaknula je da projekt prate od prijavnog obrasca.

"Važno je da se ne događaju velike promjene u projektima, a promjene koje se dogode trebale bi biti jako dobro opisane i popraćene razlozima", poručila je Čarić Perković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 04:36