REPORT GOJKA DRLJAČE

Centralne banke zatežu monetarnu politiku: Gledamo li simultano ispuhivanje više prenapuhanih imovinskih balona?

Početak trenda na koji upozorava više eksperata već se da primijetiti na najrizičnijim dijelovima tržišta
 Nicolas Economou/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Gledamo li upravo simultano ispuhivanje više prenapuhanih imovinskih balona na raznim tržištima?

Strateg Bank of America Michael Hartnett procjenjuje kako pucaju baloni na više spekulativnih dijelova tržišta, kao što su high tech dionice, tzv. meme dionice, kriptovalute ili pojedine robe poput paladija, jer zbog inflacije više centralnih banaka više nema izbora te moraju krenuti sa zaoštravanjem monetarne politike. Kad centralne smanje likvidnost sustava doći će do raste premijer rizika i kamatnih stopa, što će se disproporcionalnom snagom odraziti na rizičnije dijelove spekulativnih tržišta. Značajni dio investitora anticipira takav redoslijed događanja na tržištima.

Početak trenda na koji upozorava više eksperata već se primijetiti na najrizičnijim dijelovima tržišta. Goldman Sachsova košarica neprofitabilnih tehnoloških dionica počela je padati. Indeks koji prati popularne SPAC-ove (special purpose aqusition companies) pao je 35 posto u odnosu na najvišu zabilježenu vrijednost. Nasdaq Biotech Indeks u prvom je tjednu ove godine izgubio 6,5 posto, što je najveći pad od stresnog ožujka 2020. godine. Više velikih investitora i fondova orijentiranih spekulativnim visokotehnološkim investicijama bilježe gubitke. Poznati inovacijski ETF Ark Investment Management pao je 46 posto ispod rekordne vrijednosti iz veljače 2021.

Niz poznatih fondova pod pritiskom je povlačenja sredstava. Bitcoin je na 40-ak posto nižoj vrijednosti u odnosu na rekord u studenom 2021., a ether, druga najveća kriptovaluta, zaronio je 35 posto. Fond koji je kombinirao ulaganja u high tech dionice i kripto – Global X Fintech ETF – pao je 30 posto u odnosu na najvišu vrijednost u listopadu 2021. Hang Sang Tech indeks pao je 50 posto u odnosu na najviše vrijednosti u prvom dijelu prošle godine. Krenuo je i pad vrijednosti na spekulativnom dijelu robnih tržišta; paladij jer pojeftinio 35 posto u donosu na lanjski rekord.

Istodobno, dok su cijene tehnoloških dionica i druge spekulativne imovine padale, nakon najave američkog Feda da će agresivnije dizati kamatne stope, došlo je do najsnažnijeg rasta prinosa na američke obveznice u 28 mjeseci.

image

Grafikon koji pokazuje izuzetno visoke stope inflacije u prosincu 2021. u nizu članica Eurozone

Hicp

Čini se očiglednim kako razvoj na više spekulativnih tržišta ovisi o tome hoće li centralne banke biti ustrajne u zauzdavanju inflacije. Po svemu sudeći moraju. U Sjedinjenim Državama zaoštrio se pritisak i republikanaca i demokrata na Fed zbog toga zahuktavanja cijena. U studenom je inflacija od 6,8 posto šokirala američki politički establishment, što je najviši rast od 1982. godine. Sada se procjenjuje da će podaci za prosinac u SAD-u biti još viši – stručnjaci očekuju inflaciju od 7 posto. Objava američke inflacije bit će u srijedu.

Istodobno, procijenjena inflacija za prosinac u Eurozoni je 5 posto. U studenom u Eurozoni inflacija je iznosila 4,9 posto. Te inflacijske stope puno su više od ciljane inflacije Europske središnje banke, ali u EU niz neuspješnijih članica i dalje podržava superstimulativnu monetarnu politiku jer si ne mogu izdržati bilo kakvo smanjenje likvidnosti sustava, a kamoli dizanje kamata.

Brif:

1 Turska je potrošila 7,3 milijardi dolara na obranu svoje valute od devalvacije. Do slabljenja turske valute došlo je nakon što je predsjednik Erdogan inzistirao na spuštanju kamatnih stopa usprkos rastućoj inflaciji.

2 Lani je čak 40.000 manje Japanaca napunilo 20 godina, što govori o sve težim posljedicama padajućeg demografskog trenda u Japanu.

3 Nastavak rasta cijene energije u Njemačkoj natjeralo je njemačkog ministra financija Lindnera da obeća pomoć siromašnijim kućanstvima. Na godišnjoj razini cijena energije u Njemačkoj viša je 18,3 posto.

Prijedlog dnevnog štiva:

12 velikih tehnoloških izazova koji nas čekaju u 2022.

10 globalno bitnih stvari koje su se u samo jednom tjednu dogodile u Kini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:56